Kultura

Bogdanović: Opipljive rezultate o nestalim predmetima imaćemo u martu

U martu ćemo imati opipljive rezultate o nestalim predmetima iz Narodnog muzeja Crne Gore, koje se odnose na etnografsku i umjetničku zbirku, a moguće je da neke od njih pronađemo u depoima. Konačan rok za reviziju ostalih muzejskih jedinica je 26. jul, nakon čega će biti sastavljen finalni izvještaj ukupne revalorizacije i revizije – kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na kontrolnom saslušanju koje je obavio Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore.
Bogdanović: Opipljive rezultate o nestalim predmetima imaćemo u martu
R.M.
R.M.Autor
PobjedaIzvor

Pitanje kako je nestalo hiljade predmeta iz Narodnog muzeja uputio mu je poslanik Andrija Pejović uz konstataciju da je na sjednicu trebalo pozvati i predstavnika Tužilaštva.

Ministar Bogdanović podsjetio je da revalorizacija nikada ranije nije izvršena, a da je revizija muzejskih jedinica rađena posljednji put šezdesetih godina, što ukazuje na to koliko se zaostaje u objedinjavanju inventara i jedinica iz muzejskog fonda. On je kazao da Ministarstvo želi da utvrdi sve činjenice u vezi sa nestalim materijalima i da konačno zna sa čim Crna Gora raspolaže kada je u pitanju kulturna baština.

Istakao je i da se nakon pojedinih istupa zaposlenih u muzeju u javnosti stiče utisak da su predmeti nestali u proteklih 10-15 dana, a to se, kaže, dešavalo u mnogo ranijem periodu.

- Te informacije nijesu relevantne ukoliko nijesu potvrđene od Državnog tužilaštva i Državne revizione komisije, koje je jedina relevantna i mjerodavna da iznese podatke o nestalim predmetima – ocijenio je Bogdanović.

KOMISIJA

Ministar je najavio da će već od ove sedmice biti formirana komisija koja će se baviti ad hoc situacijama za predmete koji budu iznijeti u javnost kao nestali.

- Pokušaćemo blagovremeno da informišemo javnost i da u narednom periodu, tj. u 2019. godini, ostvarimo intenzivniju komunikaciju sa medijima po ovom pitanju - naglasio je ministar Bogdanović.

On je apostrofirao i da je član Državne komisije Aleksandar Čilikov ostavku podnio isključivo iz zdravstvenih razloga, te da će im veliki stručnjak i znalac iz ove oblasti i dalje ostati na raspolaganju za sve savjete.

Posebno je važno, dodao je Bogdanović, da se očuvaju područja koja su pod zaštitom Uneska. (Opširnije čitajte u sjutrašnjoj Pobjedi)

 

 

Portal Analitika