Region

Tači: Ubice Olivera Ivanovića se nalaze u Beogradu

Kosovski predsjednik Hašim Tači je rekao da se ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu.
Tači: Ubice Olivera Ivanovića se nalaze u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao i da Beograd treba da doprinese njihovom privođenju pravdi.

Tači je to rekao na godišnjoj konferenciji za novinare, koju je najviše posvetio nastavku dijaloga sa Beogradom. 

"Priština je spremna za nastavak dijaloga sa Beogradom", rekao je Tači koji se, kako kaže, nije odrekao ideje o pripajanju Kosovu tzv. Preševske doline, teritorije na jugu centralne Srbije, koju dijelom naseljavaju većinski Albanci. 

Tači je rekao da sada više nego ikad vjeruje da će ta teritorija uskoro biti pridružena Kosovu. 

"Potpuno podržavam prava Albanaca u Preševskoj dolini, Preševu. Medveđi i Bujanovcu, danas snažnije nego ranije, vjerujem da njihovo pravo biti formalizovano i da će se te opštine pridružiti Kosovu", rekao je Tači odgovarajući na pitanje novinara da li se odrekao ideje o pridruživanju tzv. Preševske doline Kosovu. 

Najavio je iznošenje argumenata koji će, kako tvrdi, osporiti percepcije da je Kosovo prepreka za nastavak dijaloga. 

Podsjetio je da Piština sada ima i svoj tim za dijalog, koji će, kazao je, imati njegovu punu podršku. 

Zalagaće se, istakao je, za postizanje "uravnoteženog sporazuma" sa Beogradom u "interesu mira i stabilnosti". 

Podsjetio je da će sa timom za dijalog otputovati 8. januara u Brisel, gdje će sa evropskim zvaničnicima razgovarati o mogućnosti nastavka dijaloga, iako bi, kako je rekao, tada više volio da skija na Brezovici. 

"Radićemo veoma ozbiljno za potrebe naše zemlje, građana, stanja dobrosusjedskih odnosa, kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum u narednim mjesecima, a sve s ciljem da Srbija prizna Kosovo", kazao je Tači. 

Rekao je i da će jedna od tema, čak, kako je kazao, među glavnim biti pitanje nestalih. 

"Definitivno da. Pitanje nestalih osoba će biti prva tema o kojoj će se razgovarati i ona je već ozvaničena“, kazao je Tači, prenio je Telegrafi. 

Govoreći o početku rada Specijalnog suda, Tači je rekao da svi koji su dobili pozive moraju da se odazovu, prenio je Zeri onlajn. 

Iako nije odgovorio na pitanje da li se osjeća ugroženim zbog početka rada ovog suda, Tači je rekao da politika ne bi trebalo da utiče na pravosudni sistem. 

"Što se tiče pravosudnog sistema, politika ne bi trebalo da se mijesa u sudske postupke. Skupština je donijela odluku o formiranju ovog Sudu i ja to takođe podržavam. Kosovo nema šta da krije. Crni oblak koji se nadvio nad Kosovom mora biti uklonjen. Rat OVK je bio čist i pošten, ponosan sam što sam bio dio tog rata, kao i na sve moje borce", kazao je Tači. 

Kada je riječ o odluci o transformaciji KBS u tzv. vojsku Kosova, Tači je rekao da je jedina greška to što je Priština na to čekala pet godina.

Portal Analitika