Abiznis

Srednjoškolci teško do zaposlenja

U opštini Žabljak nezaposleno je 137 lica, od čega je 61 žena. U ovoj opštini se bilježi znatan pad nezaposlenosti, jer je na kraju prošle godine na evidenciji bilo 181 nezaposleno lice, od čega je 91 žena.
Srednjoškolci teško do zaposlenja
Dnevne novine/Portal AnalitikaIzvor

Najteže do zaposlenja dolaze lica sa III, IV i V stepenom stručne spreme, kojih ima 79 (18 sa III,i 61 sa IV i dva lica sa V stepenom obrazovanja). Prema podacima iz Biroa rada Žabljak, poslovni angažman nema 38 visokoškolaca.

Na evidenciji žabljačkog biroa nalazie se 22 lica koja imaju utvrđen procenat invaliditeta.

-Ove godine sprovedeno je 11 programa aktivne politike zapošljavanja, kojima je obuhvaćeno 41 lice. Najviše lica je angažovano u programu  „Osnaži me i uspjeću“,  gdje su ciljna grupa bila teže zapošljive žene, bivše korisnice nadoknade za majke sa više od troje djece, kao i korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice . Uključeno je 12 lica. Program sticanje ključnih vještina - engleski srednji nivo – pohađalo je 15 nezaposlenih – kaže Marko Božović iz Boroa rada Žabljak.

On naglašava da je kroz javni  rad angažovano  pet  lica. Za rukovaoca jednostavnih građevinskih mašina obučena su četiri nezaposlena. Stručnu kvalifikaciju zaštitar imovine – portir steklo je jedno lice iz evidencije. Jedan visokoškolac uključen je u program „Stop sivoj ekonomiji“.

U program Stručnog osposobljavanja ove godine bilo je uključeno 18  visokoškolaca, dok je njih 22 odabralo poslodavce za 2019. godinu i sa radom počinju 15.januara.

Božović najavljuje da će se u opštini Žabljak naredne godine nastaviti sa radom na istim i sličnim programima, kako bi se zadržao pozitivan trend pada nezaposlenosti.

 

Portal Analitika