Crna hronika

Boljević: Nije bilo nikakvih manipulacija sa telefonima nakon što su oduzeti

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na izborni dan 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je u Višem sudu u Podgorici. Vještak za telekomunikacije, Predrag Boljević, odgovarao je na današnjem ročištu na primjedbe odbrane. On je saopštio da je svoj izvještaj u potpunosti izradio sam, po, kako je kazao, pravilima nauke i struke.
Boljević: Nije bilo nikakvih manipulacija sa telefonima nakon što su oduzeti
Portal AnalitikaIzvor

Svi podaci koje sam koristio su egzaktni, i niko ih u ovoj sudnici nije doveo u pitanje. Ne stoji primjedba da nisu korišćeni adekvatni mobilni aparati radi testova, i ja je odbacujem“, kazao je vještak.

Boljević tvrdi da na vještačenim mobilnim telefonima nije bilo manipulacija.

Nije bilo nikakvih izmjena softvera, što je za mene kao vještaka jedino bilo bitno“, istakao je on odgovarajući na primjedbe advokata Dušana Radosavljevića.

Na današnjem ročištu pročitan je i Boljevićev izvještaj iz aprila prošle godine.

Suđenje se nastavlja sjutra.

TOK SUĐENJA:

13:15 Današnji pretres je završen, suđenje se nastavlja sjutra u 8:30 časova.

12:40 Pretres je nastavljen, Boljević odgovara na pitanja suda.

12:15 Data je pauza.

11:15 Vještak odgovara na pitanja odbrane.

11:00 Boljević je rekao da je telefon bio podešen na ruski jezik.

10:45 Boljević odgovara na pitanja tužilaštva u vezi mejl adresa pronađenih u mobilnom telefonu marke „lenovo“, koji su oduzeti od svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

2710boljevicevnalaz

10:35 Suđenje je nastavljeno.

10:22 Sutkinja Mugoša je dala desetominutnu pauzu.

10:09 Čita se Boljevićev izvještaj br. 4, od 3. aprila 2017. godine.

10:04 Sud je odbio zahtjev odbrane da se izjasni na Boljevićeve primjedbe.

10:00 Advokat Dražen Medojević tvrdi da vještak nije imao pravo da komentariše primjedbe advokata.

Sad i mi imamo pravo da iznesemo primjedbe na ovo što je rekao“, rekao je on.

9:45 Vještak smatra da ne stoji primjedba da nije odgovorio na važna pitanja.

Odgovorio sam na sva relevantna pitanja koja su tražena od mene. Advokati su pitanjima pokušali da me navedu na razmatranje teorije telekomunikacionih mreža, baza podataka i informacionih tehnologija. Ovo bi mogla da bude osnova za organizovanje kursa na ove teme“, istakao je Boljević.

9:33 Boljević je negirao tvrdnje Radosavljevića da je testiranje sprovodio 2, 3, i 4. marta.

2712predragboljevic

To je pokušaj krive interpretacije. Testiranje koje je prezentirano u mom nalazu obavljeno je 4. marta, a da bi moglo bi biti obavljeno, trebalo je da se aktiviraju SIM kartice, što je urađeno 2. i 3. marta. To je pripremna radnja, a ne test“, naglašava vještak.

9:23 Vještak dalje tvrdi da nije koristio UFED izvještaj.

9:18 „Nije bilo nikakvih izmjena softvera, što je za mene kao vještaka jedino bilo bitno, tako da mogu da tvrdim da nije bilo nikakvih manipulacija sa telefonima nakon što su oduzeti“, rekao je Boljević odgovarajući na primjedbe advokata Dušana Radosavljevića.

9:14Izradu izvještaja i sve radnje sam samostalno obavio“, tvrdi Boljević.

9:10 „Čitav izvještaj rađen je po pravilima nauke i struke. Svi podaci koje sam koristio su egzaktni, i niko ih u ovoj sudnici nije doveo u pitanje. Ne stoji primjedba da nisu korišćeni adekvatni mobilni aparati radi testova, i ja je odbacujem“, istakao je Boljević.

9:08 Boljević pred sudom odgovara na primjedbe odbrane.

9:06 Specijalni tužilac Saša Čađenović predao je sudu naredbu za vještačenje br. 3, koja se odnosi na nalaz i mišljenje vještaka Boljevića.

9:05 Sutkinja Mugoša konstatovala je prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić (sudi joj se u odsustvu) i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Portal Analitika