Svijet

EU: Određene teme blokirane nejedinstvom Unije

Austrija je tokom svog predsjedavanja Evropskom unijom (EU) uspjela da zaključi brojne teme, dok su određene bile blokirane nejedinstvom Unije, ocijenio je austrijski kacelar Sebastijan Kurc. 
EU:  Određene teme blokirane nejedinstvom Unije
Mina/Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da su najveći uspjesi dogovor o okvirima budućeg budžeta EU, jačanje mandata Fronteksa, kao i dogovor oko smanjenja ugljen-dioksida u saobraćaju u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

On je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kazao da žali što nijesu realizovani neki planirani ciljevi, jer na evropskom nivou nedostaje jednoglasnost.

„EU je demokratska struktura. I to je dobro, ali to znači ponekad da kada su dvije trećine istog mišljenja, jedna trećima može biti dovoljna da blokira tu temu“, objasnio je Kurc.

Prema njegovim rečima, najproblematičnije je pitanje Bregzita koje i dalje nije riješeno.

„To je bila i ostaće dominirajuća tema. Neophodno je učiniti sve da se spriječi tvrdi Bregzit i osigura da istupanje, ako se već sprovodi, prođe u redu. Taj cilj još nije postignut“, naglasio je Kurc.

On je odbacio kritiku da je u politici migracije, koje je bilo jedno od glavnih težišta austrijskog predsjedavanja EU, premalo postignuto i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova na sastancima na nivou EU blokiralo napredak umesto da ga podstiče.

„Opozicija kritikuje u osnovi sve. Kritikuje borbu protiv ilegalne migracije i kritikuje na drugoj strani što ima premalo napretka u borbi protiv ilegalne migracije. Ja sam zadovoljan napretkom. Gdje je bilo moguće uspjeli smo da ostvarimo napredak“, ocijenio je Kurc.

On je kazao da ove godine ima 95 odsto manje dolazaka u Evropu nego prije tri godine.

Kurc je rekao da je ruta preko Mediterana, odnosno Italije, de fakto zatvorena i time je smanjeno stradanje na moru.

Mandat Fronteksa je ojačan kada je riječ o centralnom pitanju vraćanja ilegalaca i saradnji sa zemljama tranzita.

„Nakon dugog pritiska sada postoji promena razmišljanja na evropskom nivou“, kazao je on.

Kurc je najavio da će Narodna partija Austrije (OVP) koju vodi na Evropskim izborima nastupiti kao jasna proevrospka snaga.

„Mi se zalažemo za Evropu supsidijarnosti i za EU, koja se povlači iz malih pitanja i snažnije se angažuje oko velikih tema. Ne želimo još više birokratije, regulacija. Nama je potrebna EU koja nudi sigurnost, konkuretnost i koja se angažuje i izvan svojih granica“, kazao je on.

Portal Analitika