Abiznis

Radi se novi Prostorni plan, u Starom Kotoru strogo zabranjena gradnja

Vlada Crne Gore donijela je odluku o izradi novog Prostornog plana Crne Gore koji će važiti do 2040. godine. Rok za izgradnju je do kraja 2020. godine, odnosno 24 mjeseca.
Radi se novi Prostorni plan, u Starom Kotoru strogo zabranjena gradnja
Portal AnalitikaIzvor

Prema Vladinoj Odluci, Plan se izrađuje za cjelokupnu teritoriju Crne Gore i predstavlja opštu osnovu organizacije i uređenja prostora Crne Gore

Predviđeno je da će se za Plan raditi strateška procjena uticaja Plana na životnu sredinu u skladu sa Zakonom o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu . Odluka je obavezala nadležne organe da se ne smije graditi u Starom Kotoru.

“Zabranjuje se građenje na dijelu prostora u granicama prirodnog i kulturno - istorijskog područja Kotora, upisanog 1979. godine na Listu svjetske baštine UNESCO”, navodi se u Odluci.

Odredba  o zabrani gradnje se ne odnosi na objekte koji se rekonstruišu radi sanacije održavanja i korišćenja u okviru postojećih horizontalnih i vertikalnih gabarita i koji su izgrađeni u skladu sa zakonom, na izgradnju objekata infrastrukture, kao ni na prostor obuhvaćen Urbanističkim projektom Perasta i Urbanističkim projektom Starog jezgra Kotora.

Zabrana građenja primjenjivaće se do donošenja Plana.

Podsjetimo, aktuelni Prostorni plan do 2020. godine je predstavljen 2008. godine.

Portal Analitika