Crna hronika

Odbijena optužnica protiv Mugošinog savjetnika

Viši sud odbio je optužnicu protiv bivšeg šefa Direkcije za imovinu Dragana Đukića kojom se teretio da je pomogao bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši da u poslu sa kompanijom Carine ošteti budžet glavnog grada za više miliona eura, pišu Dnevne novine.
Odbijena optužnica protiv Mugošinog savjetnika
Dnevne novineIzvor

Naime, Apelacioni sud je prije dva mjeseca djelimično usvojio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva na rješenje predsjednika Višeg suda, koji je odbio optužnicu protiv Đukića, nekadašnje savjetnice za imovinsko pravne poslove u Direkciji za imovinu Dragice Vidić i nekadašnjeg Mugošinog savjetnika Dragana Kruščića, sa obrazloženjem da je došlo do zastare.

Tada je optužnica, ovaj put samo protiv Đukića, ponovo vraćena Višem sudu na odlučivanje. Viši sud odbio je optužnicu protiv Đukića, uz obrazloženje da ne postoji osnov za podizanje iste. Specijalno tužilaštvo na ovu odluku suda ima pravo žalbe.

Mugoša se tereti da je 2007. zloupotrijebio položaj tako što je bez odluke lokalne skupštine omogućio prodaju vrijednog zemljišta od 15.205 kvadrata na Starom aerodromu. U međuvremenu, Osnovni sud u Podgorici je 2010. godine poništio ugovor Opštine i kompanije “Carine” o prodaji opštinskogzemljišta iz 2007. godine.

Na javnoj licitaciji ponuđeno je više od 13 miliona eura za zemljište, koje je potom posebnom pogodbom kupca i prodavca prodato za dva i po miliona. Uslijedila je odluka Vrhovnog suda kojom je naloženo da “Carine” vrate zemljište od 15.205 kvadratnih metara, a da Glavni grad vrati toj kompaniji 2.508.825 eura, koliko je plaćeno sporno zemljište.

Nakon što je zemljište vraćeno u vlasništvo Glavnog grada, Mugoša je krajem 2011. godine donio odluku o ponovnom prenosu zemljišta na “Carine”, i to po cijeni od 165 eura za kvadratni metar (ukupno dva i po miliona), kao i 2007. godine, kada su prvi put sklopljeni sporni ugovori.

Bivši gradonačelnik je odbacio optužbe da je ustupanjem gradskog građevinskog zemljišta firmi “Carine” oštetio budžet glavnog grada za preko 6,7 miliona eura.

On tvrdi da kao gradonačelnik nije donio nijedan akt, već su to radile nadležne službe, te da dosad nije utvrđeno da je bilo koja odluka koju je donio u svojstvu gradonačelnika bila nezakonita. On je ranije optužio tužilaštvo da preduzima strategiju koja nalaže da samo on bude optužen u ovom slučaju.

Portal Analitika