Region

Vučić: Daleko dijalog, a kamoli sporazum o Kosovu

Nije tačno da smo blizu rješenja, to u Trampovom pismu ne postoji, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić: Daleko dijalog, a kamoli sporazum o Kosovu
Agencije/ Portal AnalitikaIzvor

"Daleko nam je i dijalog, a kamoli sporazum", izjavio je jutros Vučić gostujući na Pinku.

On je dodao i da Albanci ne žele nikakav kompromis jer misle da je cijelo Kosovo njihovo.

Predsjednik Srbije osvrnuo se i na najave Kfora da snage Rosu mogu bez najave da uđu na sjever, ocjenjujući da je jedina i prava istina to da jedinice Rosu mogu da uđu na sjever Kosova samo pod dva uslova - uz dozvolu KFOR-a, i uz saglasnost srpske zajednice.

"To je puna istina, a druga je stvar ako NATO hoće to da prekrši", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je dogovor o tome podrazumijevao izričito da nema "dugih cijevi" na sjeveru Kosova.

On je podsjetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine i da su u tim razgovorima tražene garancije NATO prije svega za Rosu, jer tada nije bilo jedinica FIT i drugih, vojska nije bila ni u najavi.

"Naš dogovor je zasnovan na neprisustvu Rosu. Lično sam prisustvovao svim sastancima, 500 puta ponovio pred Ešton i zvaničnicima NATO, i lično sam otišao u NATO i rekao - nema naoružanih Albanaca sa dugim cijevima na sjeveru, sa naglaskom na Rosu, bez ova dva uslova", dodao je on.

Oni hoće da zaborave drugi dio, ističe Vučić i ponovio da je dogovor bio da nema ulaska na sjever bez dozvole NATO, to je uslov br. 1, ali kumulativni, a ne alternativni uslov, je saglasnost srpske zajednice preko njenih predstavnika - 4 gradonačelnika.

"To je puna istina, jedina istina. Ko god kaže drugačije, najgori je lažov", zaključuje Vučić.

Vučić je rekao da se naslušao svakojakih laži i da želi da kaže narodu istinu o onome što je dogovoreno i postignuto, a, kaže, ne bi bio prvi put da oni izmisle nešto ili prekrše dogovor.

Portal Analitika