Društvo

Đukanović otkriva spomenik komitama: Za pravo, čast i slobodu Crne Gore

U Nikšiću će sjutra na Trgu Save Kovačevića biti otkriven spomenik crnogorskim komitama. Na spomeniku će pisati: U slavu crnogorskih komita koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore, 1916-1929.
Đukanović otkriva spomenik komitama: Za pravo, čast i slobodu Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Zvanična inicijativa za podizanje ovog spomenika potekla je iz nikšićkog UBNOR-a.

Idejno rješenje spomenika djelo je akademskog vajara Sretena Milatovića. Čina ga dvije vertikalne kamene grede koje simbolizuju dva komitska pokreta i jedna staklena u sredini kao simbol prosperitetne i evropske Crne Gore, dok će na vrhu biti kamena greda sa komitskim grbom borca za slobodu.

Spomenik će svečano otkriti predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.

Djelo akademskog vajara Sretena Milatovića kombinacija je bijelog autohtonog nikšićkog kamena i stakla, visine je dva metra i 80 centimetara, a krasiće trg Save Kovačevića.

Spomenik ima dva kamena stuba koji predstavljaju komitske pokrete, dok će između njih biti stakleni stub kao simbol savremene Crne Gore.

Stubovi su na vrhu spojeni kamenom gredom u obliku crnogorske kape sa komitskim grbom, dok će na Spomeniku pisati “U slavu crnogorskih komita koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore 1916-1929”.

Portal Analitika