Društvo

Opstrukcija za račun i u korist Srpske crkve

Fondacija Sveti Petar Cetinjski saopštila je juče da su nepoznate osobe iz državne administracije pomogle Srpskoj pravoslavnoj crkvi da opstruira njihov projekat rekonstrukcije i adaptacije ,,Vladičine kule“, odnosno Zimovnika Svetog Petra na Karuču.
Opstrukcija za račun i u korist Srpske crkve
PobjedaIzvor

Istakli su da je ovaj objekat po katastarskim dokumentima vlasništvo Crkve Svetog Nikole u Rvašima.

DOPIS

- Uprava za zaštitu kulturnih dobara je 23. oktobra 2018. donijela rješenje broj UP/I 02-18/2013-7 sa uslovima po kojima se mora raditi konzervatorski projekat za sanaciju kulturnog dobra ,,Vladičina kula na Karuču“ na kat. parceli br. 2291 KO Rvaši. Ovo rješenje – iz zasad nepoznatih razloga – stiglo je u Sekretarijat za uređenje prostora Prijestonice tek 26. novembra 2018, odnosno 34 dana nakon izdavanja rješenja. Tako neshvatljivo „zakašnjenje“ priredilo je nepoznato lice, najvjerovatnije da se Srpskoj crkvi pruži dovoljno vremena da uloži žalbu na predmetno rješenje – upozorili su oni.

Obaviješteni su da je SPC uložila žalbu i da je Ministarstvo kulture ukinulo rješenje svoje Uprave za zaštitu kulturnih dobara. - Fondacija je od Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Sekretarijata za uređenje prostora i imovine prijestonice, zatražila pismeni odgovor u vezi prethodnih grubih neregularnosti, a od Uprave za nekretnine Crne Gore - da nam saopšti ko se krije iza imena vlasnika navedenog spomenika kulture. Od Uprave za nekretnine smo dobili odgovor da se za dobijanje dokumentacije ko je „fizičko lice“ na koje se vodi objekat obratimo područnoj jedinici na čijoj teritoriji se nalazi nepokretnost – naglasili su u saopštenju.

Navode da im je ostalo da pred crnogorskom javnošću postave „nekoliko temeljnih pitanja“, kao što je - ko u državnoj admistraciji (Uprava za nekretnine, katastar Prijestonice ili.. ?) usporava donošenje odgovarajućih korisnih rješenja i odlaganjem omogućava Srpskoj crkvi da i dalje svojata sve hramove u Crnoj Gori, pa i one koji pripadaju pojedinom selu ili seoskoj crkvi?

PITANJA

- Dokle će se tolerisati takozvana „nepoznata lica“ koja su svih proteklih godina crnogorske crkve i manastire jednostavno, bez ikakvih dokumenata, prepisivala u vlasništvo Beogradske patrijaršije, Crnogorsko-primorske mitropolije SPC ili u lično Amfilohijevo vlasništvo? Ima li za sve to pravnog, moralnog, ljudskog lijeka i eventualne krivične odgovornosti – piše u saopštenju.

Postavljaju i pitanje „dokle će određene ustanove države Crne Gore da prećutkuju ili omogućavaju tako drastična kršenja istorijske istine i svojinskih prava na, s mukom i s velikim odricanjima, građenim crkvama i seoskim crkvicama“?

- Zimovnik Svetog Petra Cetinjskog/Crnogorskog je očigledni primjer kako se korisne ideje i vrijedni projekti odlažu ili prepuštaju agresivnim izvanjcima da ih upisuju u svoje vlasništvo? Dokle – pitaju oni u saopštenju koje je potpisao Dragan Čarapić. Podsjetili su da Sveti Petar Cetinjski, kao i druge crnogorske vladike, iza sebe nije ostavio srodnicima nikakvu nepokretnu imovinu.

- Sve u čemu je Sveti Petar Cetinjski „uživao“ bilo je i ostalo državno, narodno, a pod neposrednom brigom ili nadzorom Crnogorske pravoslavne crkve. Tako je bilo i sa Zimovnikom na Karuču kod Rijeke Crnojevića. U ono vrijeme to je bio dvorac, a danas je to samo ruina obrasla u kupine i drače – istakli su u saopštenju.

Inicijativa

Posredstvom Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine crnogorske prijestonice i Uprave za zaštitu kulturnih dobara Fondacija Sveti Petar Cetinjski tražila je konzervatorske uslove za rekonstrukciju i adaptaciju ,,Vladičine kule“, odnosno za njeno privođenje višestrukoj trajnoj namjeni. Dokument je stigao, ali i žalba Srpske crkve u Crnoj Gori zbog čega je ovaj projekat sada „na čekanju“, a u Fondaciji sumnjaju da se radi o opstrukciji iz redova državnih službenika, u sadejstvu sa Srpskom crkvom.

Planovi

U Fondaciji Sveti Petar Cetinjski smatraju da bi „stručno obnovljeni i adekvatno adaptirani Zimovnik Petra Prvog (Svetoga Petra Cetinjskog) mogao da ima funkciju osobene kulturne institucije i ambijentalne cjeline na obali Maloga blata (dijela Skadarskog jezera), institucije u kojoj se mogu obavljati značajne obrazovne, kulturne, diplomatske, pa i isključivo duhovne aktivnosti“. Predložili su da se u obnovljenom objektu organizuju simpozijumi, naučni skupovi, seminari, izložbe...

Portal Analitika