Region

Prodat čuveni Elan

Slovenački proizvođač sportske opreme Elan, najpoznatiji po svojim skijama, prodat je finskom fondu KJK sa sjedištem u Luksemburgu.
Foto: Al Jazeera Balkans
Foto: Al Jazeera Balkans
Portal AnalitikaIzvor

Transakcija bi trebalo da bude završena sredinom 2019. godine ako dobije "zeleno svjetlo" slovenačke Komisije za zaštitu konkurencije, javlja slovenačka agencija STA.

U saopštenju Elana se navodi da je njegov vlasnik, kompanijha Viltan Enterprajzis koja posluje u okviru finansijskog fonda VR Kapital, potpisao ugovor o prodaji direktnog udjela u Elanu kompaniji KJK Fond III. 

Viltan Enterprajzis je julu 2015. godine kupila Elan od državnih vlasnika nakon višegodišnjih finansijskih problema. 

Od 2015. godine, Viltan Enterprajzis je u Elan reinvestirao skoro deset miliona eura, a uprkos strahovima od otpuštanja pod novim finansijskim investitorom, broj zaposlenih u Elanu se povećao na oko 800, podsjeća STA, pozivajući se na raniju izjavu izvršnog direktora kompanije Džefrija Tirmana. 

Viltan Enterprajzis najavio je prodaju Elana ovog proljeća pošto je za njegovu kupovinu iskazano interesovanje nakon ostvarenih dobrih poslovnih rezultata. 

Elan, koji više od 70 godina proizvodi sportsku opremu, prijavio je za prošlu godinu prihode od 82,5 miliona eura, za 15 odsto veće nego godinu dana ranije, kao i veću operativnu dobit. 

Novi vlasnik, osnovan ove godine sa 250 miliona eura privatnog kapitala, fokusiran je na investicije na Balkanu i u baltičkim državama, i već je prisutan u Sloveniji sa investicijama u nekoliko kompanija, dodaje slovenačka agencija. 

Pripada KJK Menadžmentu, čije je sjedište takođe u Luksemburgu, a koji je osnovan 2010. godine.

Portal Analitika