Crna hronika

Gazivoda: Vrhovni i Upravni saglasni - na Radović se ne odnose odredbe Zakona o CBCG

U podgoričkom Osnovnom sudu danas je održano pripremno ročište po tužbi bivše viceguvernerke Irene Radović protiv CBCG i guvernera Radoja Žugića. Radović je sa svojim advokatom dostavila obrazloženje rješenja Vrhovnog suda Crne Gore u kojem se navodi da se odredba čl.56 Zakona o Centralnoj banci, odnosi samo na članove Savjeta koji nisu u radnom odnosu kod Centralne banke. Na osnovu tog rješenje, njen advokat smatra da je ona nezakonito razriješena.
Gazivoda: Vrhovni i Upravni saglasni - na Radović se ne odnose odredbe Zakona o CBCG
Portal AnalitikaIzvor

''Smatramo da je odluka o razrješenju Irene Radović nezakonita i iz tih razloga smo podnijeli tužbu. Prethodno je predmet bio na Upravnom sudu i oni su, kao i Vrhovni sud posle toga, kazali da se na Irenu Radović ne odnose odredbe Zakona o Centralnoj banci koji se odnose na članove savjeta CBCG koji nisu u radnom odnosu. Iz tih razloga i iz tog tumačenja Vrhovnog suda mi smatramo da jasno proizilazi da nisu mogle biti primijenjene ostale odredbe Zakona o Centralnoj banci na osnovu kojih je razriješena Irena Radović'', kazao je Siniša Gazivoda, advokat Irene Radović.

Vrhovni sud u rješenju navodi da je viceguverner po položaju član Savjeta i on ne može biti razriješen članstva Savjeta već mu to svojstvo prestaje prestankom funkcije viceguvernera. Kako to tumači Vrhovni sud tužilja nije mogla biti razriješena po postupku koji se odnosi na razrješenje članova Savjeta koji nijesu zaposleni u Centralnoj banci. Dakle, tužilja je mogla biti razriješena samo po osnovu opštih procesa o radu kako je to definisano Zakonom o CBCG a koji se odnosi na guvernera i viceguvernere.

On je dodao da će sud procjenjivati da li je razrješenje Radović sprovedeno u skladu sa Zakonom o radu.

sinisa-gazivoda

''Zbog toga će se u postupku procjenjivati, što i sud sada smatra radnim sporom, da li je ovo razrješenje sprovedeno po Zakonu o radu. Odmah mogu reći da odluka o razrješenju kao ni postupak koji je prethodio ne pominje Zakon o radu, niti ta odluka ima obrazloženje kao ni pouku o pravnom lijeku iz kojih razloga je potpuno u suprotnosti sa Zakonom o radu'', kazao je Gazivoda.

On je objasnio da će tražiti poništenje odluke i da bi i bez novčane naknade to predstavljalo satisfakciju.

sinisa-gazivoda-i-irena-radovic

''Tražimo poništenje odluke jer je dosadašnjom sudskom praksom utvrđeno da ta pojedinačna mjesta javne funkcije kad se pokrivaju, budući da će do kraja postupka neko biti izabran na tu funkciju, u skladu sa zakonom, nema integracije odnosno onaj koji je prethodno razriješen ne može biti vraćen na rad. Irena Radović bi imala mogućnost da traži naknadu štete a i sama odluka je satisfakcija imajući u vidu kakva je kampanja vođena protiv nje i na koji način je razriješena'', zaključio je Gazivoda.

Portal Analitika