Politika

Demokrate: Dolazimo kad DF potpiše obavezujući akt

Demokratska Crna Gora zatražila je da lideri Demokratskog fronta javno potpišu obavezujući sporazum sa nekoliko tačaka, od kojih su glavne trajni bojkot parlamenta i odbacivanje bilo kakve saradnje sa DPS-om, što je uslov da pošalju svoje predstavnike na sastanak opozicije o mogućim zajedničkim akcijama.
Demokrate: Dolazimo kad DF potpiše obavezujući akt
Portal AnalitikaIzvor

Iz te stranke su za Dan to saopštili nakon što je iz DF-a ponovo upućen poziv za sastanak opozicije.

Taj opozicioni savez pozvao je juče lidere ostalih opozicionih stranaka i nezavisne poslanike na sastanak tokom sedmice kako bi u direktnom razgovoru definisali jedinstvenu opozicionu strategiju i konkretnu politički akciju.

"Istovremeno vas obavještavamo da su Demokratskom frontu prihvatljivi javno saopšteni stavovi drugih opozicionih parlamentarnih stranaka, kao i nezavisnih opozicionih poslanika, što očekujemo od drugih i kada su u pitanju naši predlozi", navodi se u pismu koje su potpisali čelnici DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević.

Kako je kazao poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović, lideri DF-a bi trebalo da potpišu obavezujući akt.

"Imajući u vidu da su lideri Demokratskog fronta do sada svaki put izigrali naše povjerenje, obesmislili svaku opozicionu inicijativu i pokušaj koordiniranog djelovanja, te da su jednostrano prekinuli bojkot Skupštine Crne Gore i formirali skupštinski odbor za dalju reformu izbornog zakonodavstva kao politički dogovor sa DPS-om, u pismu smo jasno tražili da lideri DF-a potpišu obavezujući akt. Treba da potpišu da napuštaju Skupštinu Crne Gore i obavezuju se na njen trajna bojkot do ispunjavanja uslova koje je jedinstvena opozicija (39 poslanika) zajednički definisala nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine (raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i vanrednih lokalnih izbora u opštini Nikšić u fer, slobodnom i poštenom ambijentu i pravno, političko i bezbjednosno razrješenje slučaja „teroristički napad“)", rekao je Bogdanović.

On je dodao da lideri DF-a treba da se obavežu da će trajno napustiti Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva Skupštine Crne Gore i poništiti politički dogovor sa DPS-om po kome je i formirano to radno tijelo, te da će uz to tražiti sveobuhvatnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva.

Kako je objasnio, lideri DF-a treba da se obavežu da će podržati plan za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva koji su predstavili Demokrate i Građanski pokret URA, a koji je dobio podršku Evropske unije i drugih činilaca međunarodne zajednice, za šta je potrebno formiranje novog ad hok odbora.

Bogdanović poziva lidere DF da se javno obavežu i da nikada neće ulaziti ni u predizbornu ni u postizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, te da joj na bilo koji način neće pružiti podršku za njeno učešće u izvršnoj vlasti na lokalnom i državnom nivou u bilo kakvom aranžmanu.

Portal Analitika