Turizam

„Ski opening“ u Kolašinu uz bogat program, besplatne sadržaje i zadovoljne goste

Događajem „Ski opening“, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, obilježen je početak zimske sezone u ovom turističkom centru, uz bogat program, besplatne sadržaje, popuste i brojne zadovoljne goste.
 „Ski opening“ u Kolašinu uz bogat program, besplatne sadržaje i zadovoljne goste
I.D.
I.D.Autor
Izvor

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore organizovala je besplatan autobuski prevoz za veliki broj zainteresovanih, koji su iz Podgorice pošli da uživaju na snijegu i raznovrsnim sadržajima na skijalištu Kolašin 1450.

Pored NTO CG, da gosti iz primorskih gradova posjete ovaj zimski centar pobrinule su se i lokalne turističke organizacije Budve i Kotora koje su za svoje građane takođe organizovale besplatan autobuski prevoz. Na ski-stazama zabavljali su ih DJ Mr Jolls i DJ Shar i mažoretke. Posjetioci su uživali u besplatnim zimskim aktivnostima kao što su krplje, sankanje i dr. dok je najmlađe zabavljao face-painting animator. Svim posjetiocima ski centra Kolašin 1450 obezbijeđen je i popust od  50% na cijene ski pasa. Najatraktivniji dio programa na stazi bilo je pravljenje mega kačamaka uz kisjelo mlijeko koji je dio projekta Domaći ukusi, a brojni gosti ski centra učestvovali su u pripremi i degustaciji ovog jela.

kolasin-2

U popodnevnim časovima zabavni program se nastavlja na Trgu Boraca , gdje će biti održan koncert grupe Senkina đeca, defile mažoretki uz besplatnu hranu i piće, svečano paljenje lampica na jelki na gradskom trgu i vatromet, a goste će pozdraviti i gradonačelnik Kolašina Milosav Bato Bulatović.

Zahvaljujući nadmorskoj visini koja se kreće od 1.450 pa sve do 1.973 metra, područje skijališta Kolašin 1450 spada u svojevrsnu vazdušnu banju i predstavlja izuzetnu turističku destinaciju za odmor tokom cijele godine.

Nova zimska turistička sezona donosi poboljšan kvalitet ponude i usluga u svim segmentima turizma.  Prvi put ove godine turisti i Kolašinci imaće  stazu za nordijsko skijanje, dugu kilometar i po, sa obezbijeđenim instruktorima i mogućnošću iznajmljivanja opreme u dva najveća kolašinska hotela ‘Bjanka’ i ‘Šeraton’. Staza je u sportskoj zoni na samo par stotina metara od centra grada.

kolasin-3Takođe,  do sredine februara, a moguće i duže, biće organizovan prevoz autobusima od grada do Ski-centra Kolašin 1450 i Kolašin 1600 u oba pravca. Cijena promotivne karte je euro u jednom pravcu. Svakako najznačajnija novina tiče se očekivanog otvaranja turističkog rizorta Kolašin 1600. Pored ski-staza, žičare i restorana izgrađen je i put od skijališta Kolašin 1450 do skijališta Kolašin 1600.

Skijašima na tom dijelu Bjelasice biće na raspolaganju oko 4,6 kilometra ski- staza i žičara šestosjed, kao i restoran čiji je kapacitet oko 400 mjesta.

Za zainteresovane u nedelju, 23. decembra, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore organizuje besplatan autobuski prevoz iz Podgorice. Polazak iz Podgorice planiran je u 8.00 sati ispred hotela “Podgorica”, a povratak sa skijališta Kolašin 1450 u 16:00 sati.

Željka Radak Kukavičić, direktorica NTO, podsjetila je da je zimska sezona već otvorena na Žabljaku i u ski centru "Vučje"

"Zadovoljstvo je, prije svega, da imamo veliki broj posjetilaca, imajući u vidu da smo i ove nedjelje obezbijedili prevoz, kako iz Podgorice, tako i iz naših primorskih gradova. Ovo je prilika da naše domaće proizvode i sve ono što Crnoj Gori nudimo, prezentujemo i približimo i turistima i naravno građanima Crne Gore.

 I ove godine, kao i ranijih godina, imaćemo organizovan prevoz iz Kolašina do skijališta, baš kao što ćemo imati organizovan prevoz iz Žabljaka do skijališta Savin Kuk.

 Iz godine u godinu i kvalitet ponude skijališta je na većem nivou. Kolašin 1450 sa novim sadržajima, sa novom ponudom i ove godine. Ove godine imamo i staze za Nordijsko skijanje, takođe i opremu za iznajmljivanje. Ono što je najvažnije reći je da su i cijene na nivou prošlogodišnjih.

 Interesovanje za Crnu Goru je jako veliko. NTO sa lokalnim turističkim organizacijama imala je promociju naše zimske ponude, prije svega to je region i tržište Albanije. I danas smo svjedoci da na skijalištima i hotelima u Kolašinu imamo veliki broj gostiju upravo sa tog tržišta.

 Kraj februara će obilježiti organizovane grupe gostiju koji nam dolaze Iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Izraela i SADa upravo ovdje.

 Velika novina za Kolašin je Kolašin 1600 gdje će ponuda oba skijališta biti, ne konkurencija jedan drugom, nego kvalitet više i naravno motiv i razlog za sve one koji uživaju u snijegu da se mnogo brže i mnogo prije opredijele za Crnu Goru u odnosu na neke druge destinacije iz regiona".

kolasinotvaranjesezoneDamir Davidović, državni sekretar u MORT-u, istakao je da je za nama jedna zaista dobra turistička godina.

"Mislim da ovolika posjećenost danas, kada imamo ski opening na Kolašinu, predstavlja jedan dobar zaključak 2018 kao turističe godine, a vjerujem izuzetno dobru najavu 2019 kao turističke godine.

 Generalno podaci sa kojima mi raspolažemo pokazuju da će zimska turistička sezona da bude bolja nego što je bila prošlogodišnja.Još uvijek je rano licitirati sa tim koliko. Što se tiče kapaciteta, najava je da će svi kapaciteti da budu popunjeni.

 Svjedoci smo da imamo nove infrastrukturne objekte koji se otvaraju. Uskoro, nedaleko odavde i Kolašin 1600 što će da bude značajan novi doprinos, jer svjedoci smo da jako dugo nije bilo takvog projekta u Crnoj Gori.

 Vjerujemo da ukupna politika i ulaganja koja Vlada stimuliše kako bi se produžila turistička sezona i kako bi se što veći broj turista doveo u Crnu Goru, polako daje rezultate i to ozbiljne rezultate.

 Ove godine ćemo zaokružiti godinu vjerovatno sa blizu 2,2 miliona turista što je gotovo tri i po puta viže nego što ima Crna Gora stanovnika. Znači, po svakom crnogorcu su ove godine Crnu Goru posjetila 3,5 turista, što su zaista jako kvalitetni rezultati.

 Povezivanje poljoprivrede i turizma je tema na kojoj se radi već jako dugo. Zbog toga se pokreće kampanja Domaći ukusi koja će biti ne samo u Crnoj Gori nego će kroz aktivnosti NTO, MORTa, lokalnih turističkih organizacija ići prema spolja i postaće sastavni dio naše međunarodne kampanje za bolji turizam u Crnoj Gori".

kolasin2Milosav Bulatović, predsjednik Opštine Kolašin, kazao je da se raduju početku zimske turističke sezone.

"Ovo je jedan zaista lijep ambijent koji nam daje optimizam da ćemo imati odličnu sezonu. Mislim da svi subjekti koji su ovdje važni čine napore da turistička sezona ima smisao i da je kvalitetno izvedu.

Mi u opštini takođe shvatamo da je ovaj ski centar i uopšte resursi koje ovdje imamo, jedan od najvažnijih pokretača turističke privrede u našoj opštini. Potrudili smo se da damo tu logistiku sezoni. Naša uprava je pokrenula sve strukture da se dobro pripreme. Naše komunalno preduzeće je zaista činilo napor da nam grad bude čist, da je prije svega očišćen od snijega, da su drugi vidovi čistoće prisutni. Mi smo ukrasili naš grad i mislim da je to sad jedna zaista lijepa turistička destinacija gdje će ljudi rado doći".

Aleksandar Vlahović, direktor TO Kolašin, rekao je da su izuzetno zadovoljni početkom zimske turističke sezone.

"Prema trenutnim podacima svi smještajni kapaciteti u gradu su skoro pa rasprodati za period predstojećih novogodišnjih i Božićnih praznika.

 Sezona je danas zvanično otvorena manifestacijom ski opening. Imamo još par noviteta. Od ove sezone smo u saradnji sa NTO Crne Gore organizovali i autobuski prevoz iz centra grada do skijališta, svakog dana po promotivnoj cijeni od 1 euro. Jedan od noviteta je i staza za nordijsko skijanje koja se nalazi u samom centru grada u sportskoj zoni.

 Lokalna turistička organizacija radi na izradi novog turističkog web sajta gdje će biti objedinjene sve informacije o Kolašinu, smještajnim kapacitetima, stanju na skijalištima.

 Očekujemo izuzetno dobru posjećenost tokom zimske turističke sezone. Prema trenutnom stanju, osim tradicionalno gostiju iz Crne Gore, tu su gosti i iz okruženja, prije svega iz Albanije.U hotelima postoje najavljene grupe iz Francuske i Rusije.

 Organizovanog dočeka na gradskom trgu u Kolašinu neće biti, ali su hoteli pripremili jedan izuzetno bogat program sa specijalnim promo paketima za novogodišnje praznike, a takođe organizovana su brojna dešavanja u Kolašinskim kafićima i restoranima".

Anuška Vlahović, predsjednica kluba Tivatske mažoretke, kazala je da im je drago što su pozvane.

"Mi smo mažoretke iz Tivta i došle smo na skijanje u Kolašinu. Primorje i planina mogu da se spoje mostovima ljubavi. To je jedan najvažniji most koji treba uvijek da nas spaja da bismo znali kako nam je lijepo i divno. Vidimo da je posjeta divna. Toliko skijaša svih generacija, što je iznenađujuće dobro, za sve generacije da se ima jedan divan pristup. Mi sa primorja možda nismo toliko zavoljeli snijeg, ali se nadam da će toga biti sve više".

kolasin3Dijana Bulatović, direktorica Ski centra Kolašin 1450,  ističe da je na njihovom skijalištu sve spremno za skijašku sezonu.

"Snijega ima dovoljno za skijanje. Naše skijalište posjeduje 19 kilometara staza. Danas su u funkciji staza broj 1 i staza broj 3 u okviru šestosjedne žičare, ski lift a takođe i bebi lift.

 Danas je tu veliki broj posjetilaca iz svih krajeva Crne Gore a takođe i iz inostranstva i mi smo zadovoljni posjetom.

 Ovdje postoji škola skija nja Kolašin 1450, za sve zainteresovane koji žele naučiti skijanje i bordanje. Takođe kod nas se može iznajmiti sva potrebna oprema za skijanje.

 Cijene ski pasa, danas na ski openingu je umanjena za 50 posto i iznosi 7,50 eura za odrasle i 5,50 eura za djecu, dok će svih narednih dana cijene biti 15 eura za odrasle i 11 eura za djecu.

 Preduzimaju se sve mjere da bi staze bile bezbjedne za skijaše. Svake večeri mi staze uređujemo kako bi ujutru pred sam početak skijaškog dana sve bilo spremno za skijanje.

 Svi zainteresovani će moći da se uvjere o stanju na skijalištu na našem web sajtu putem Live kamera.

 Na stazi je organizovana Gorska služba spašavanja koja je uvijek tu da ukaže pomoć povrijeđenim skijašima, a takođe i da prati bezbjedost svih skijaša na stazi".

Miodrag Kuzmanović, šef kuhinje u nacionalnom restoranu Crno jezero, naveo je da su prošle nedjelje na Žabljaku pravili veliki kačamak.

"Ove nedjelje smo na ski centru u Kolašinu. Spremamo preko 400 kilograma kačamaka. Za pripremu tog kačamaka utrošeno je preko 150 kilograma krompira, 60 kilograma brašna i sve ukupno preko 100 kilograma kajmaka i sira.

 Ja nemam informaciju da je do sad bilo ko spremao i približnu količinu kačamaka kao mi. Smatramo da je ovaj, ako ne bolji, da je makar dobar kao i onaj koji se sprema u manjim količinama.

 Ovo je smočani kačamak sa Kolašinskim lisnatim sirom, sa Kolašinskim starim sirom, sa Kolašinskim starim skorupom, krompir iz Kolašina i brašno iz Nikšića".

 

Portal Analitika