Crna hronika

Zatvorenici Matanović i Petrović se tukli šipkama

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu dogodio se novi incident. Naime, u F paviljonu su se potukli robijaši Bojan Matanović i Jagoš Petrović. Matanović je u tom sukobu zadobio lakše tjelesne povrede. Obojica zatvorenika i ranije su izazivali incidente u zatvoru.
Zatvorenici Matanović i Petrović se tukli šipkama
Portal AnalitikaIzvor

Službenici zatvora su od zatvorenika oduzeli metalnu šipku. Sukob se dogodio u F paviljonu u zatvoru, koji je pokriven videokamerama. Odmah pošto je sukob prekinut, komandiri su izuzeli snimke. Matanoviću je ukazana ljekarska pomoć, a i on i Petrović su dali izjave o detaljima incidenta. O tuči robijaša je obaviješteno i tužilaštvo.

Matanović robija zbog prebijanja tužioca Nikole Boričića. Viši sud u Podgorici povećao mu je kaznu zbog tog djela i osudio ga na godinu i po robije. Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici bio je osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora.

Petrović ima podeblji dosije, a prije dvije godine uhapšen je u Beogradu po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Interpol Podgorica zbog izdržavanja kazne na koju je osuđen zbog pokušaja ubistva tada odbjeglog osuđenika Ivana Vujovića i zbog krivičnih djela razbojništvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Podgorički Interpol potraživao je Petrovića po tri osnova izvršenje dvije pravosnažne sudske presude i obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku. Njega je Viši sud u Podgorici osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju, koje je izvršeno 15. novembra 2012. godine u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, gdje je, dok se nalazio na izdržavanju kazne zatvora, pokušao da liši života zatvorenika Ivana Vujovića. On je tada šiljkom napravljenim od metapne šipke zadao više udaraca Vujoviću i nanio mu teške tjelesne povrede.

Tokom juna, samo u nekoliko dana, napravio je dva incidenta u spuškom zatvoru. Prvi put, iz revolta zbog odbijanja njegovog zahtjeva, rezao se žiletom. Nakon nekoliko dana se oštrim djelovima lavaboa rezao po grudima.

Petrović je u aprilu 2011. godine iz Srbije prebačen u ZIKS. On je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od sedam godina i šest mjeseci zbog krivičnih djela razbojništvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, falsifikovanje isprave i produženo krivično djelo prevare. Potraživan je i po naredbi Osnovnog suda u Baru, gdje je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zbog krivičnog djela omogućavanje uživanja opojnih droga.

Portal Analitika