Crna hronika

Roganović ubijen tri dana nakon što je izašao iz Crne Gore

Novljanin Vladimir Roganović (31), jedan od članova „kavačkog klana“, ubijen je juče oko 13.30 sati u lokalu ,,Figlmiler“ u centru Beča, dok je teško ranjen njegov prijatelj Stefan Vilotijević (22) iz Novog Sada.
Roganović ubijen tri dana nakon što je izašao iz Crne Gore
PobjedaIzvor

Iako su pojedini mediji sinoć pisali da je Vilotijević podlegao povredama, do zaključenja ovog broja Pobjede nije bilo zvanične potvrde o smrtnom ishodu. Austrijske vlasti odmah su angažovale brojne policijske snage da pronađu ubice, blokirane su sve ulice u blizini mjesta ubistva, ali intezivna akcija nije dala rezultate – nepoznati ubica i pomagači su uspjeli da izbjegnu prve kontrole.

PLAĆENO UBISTVO Za sada je utvrđeno da se radi o planiranoj mafijaškoj likvidaciji, da su izvršioci imali jasna uputstva, da su Roganović i Vilotijević targetirani i da je praćeno njihovo kretanje, pa je izvjesno da je zločin naručila organizovana kriminalna grupa. Na osnovu svih prikupljenih dokaza bečke policije, koja je komunicirala sa dvije zemlje

 – Crnom Gorom i Srbijom, čiji državljani su žrtve - utvrđeno je da su Roganović i Vilotijević od ranije bili na listi za odstrijel. Prva rekonstukcija naručenog zločina, nakon saslušanja više svjedoka, ukazuje da je egzekutor, osim metaka u tijelo, žrtve ,,ovjerio“ hicima u glavu. Roganović i Vilotijević su ležali u lokvi krvi na trotoaru, gotovo jedan pored drugoga, što navodi na zaključak da je ubica (ili ubice) ispalio više hitaca u svega nekoliko sekundi. Prema informacijama Pobjede, ubice nijesu bile maskirane i čekao ih je automobil kojim su brzo pobjegli sa mjesta likvidacije.

Tri sata nakon zločina austrijska policija je saopštila da je, još uvijek, nepoznati muškarac u centru Beča pucao na dvije osobe. Oni su naveli da su u otkrivanju ovog zločina uključene sve policijske snage. Dodaju da je kancelarija za kriminalne istrage u Beču preuzela slučaj jer se radi o planiranoj likvidaciji.

Portparol policije Daniel Furst kazao je da je policija saslušala nekoliko osoba, ali nakon što su dale izjave, puštene su na slobodu.  Policiji je izjavu dao i novinar iz Litvanije koji je naveo da je čuo nekoliko pucnjeva i napomenuo da je jedan od napadnutih momaka, neposredno prije nego što su odjeknuli pucnji, rekao nešto napadaču, na ,,jednom od slovenskih jezika“. Hladnokrvno ubistvo dogodilo se naočigled više osoba od kojih su kasnije uzete i izjave, ali za sada nije poznato da li će njihovi iskazi austrijskoj policiji značiti puno u otkrivanju počinioca.

MAFIJAŠKI RAT Svi dostupni podaci ukazuju da su Vladimir Roganović i Stefan Vilotijević, sin Kićuna Vilotijevića, ubijeni u ratu škljarske i kavačke grupe koji je počeo još 2014. godine, nakon nestanka veće količine droge u Španiji. Crnogorskim istražiteljima nije poznato pod kojim okolnostima su se Roganović i Vilotijević sastali u bečkom restoranu, kao ni povod susreta. Informacije kojima raspolažu, ukazuju da je Roganović napusutio Crnu Goru prije tri dana, ali za sada nije poznato da li je sve vrijeme bio u Austriji. Crnogorski istražitelji dostavili su kolegama iz Austrije sve informacije koje su imali o Roganoviću, kako bi im pomogli u rasvjetljavanju ovog zločina. Između ostalog, obavijestili su ih da bezbjednosne službe Roganovića evidentiraju kao jednog od članova kavačke grupe i da je 6. decembra izašao iz spuškog zatvora, gdje je služio kaznu zbog nedozvoljenog držanja oružja. Srbija ga je 5. janura ove godine izručila Crnoj Gori zbog tog krivičnog djela i neposredno nakon toga Osnovno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužni prijedlog protiv njega zbog sumnje da stoji iza lažnih dojava o bombi u diskoteci „Bigl“ u aprilu prošle godine.

DOSIJE Osnovni sud je u julu odbacio optužnicu protiv Vladimira Roganovića za lažno prijavljivanje jer je na glavnom pretresu saopšteno da ne postoji saglasnost Srbije za gonjenje Roganovića za krivična djela prije izručenja. Nakon toga, crnogorsko Tužilaštvo je zatražilo od srpskog pravosuđa odobrenje krivičnog gonjenja, ali na taj zahtjev nijesu dobili odgovor od kolega iz Srbije.

Ime Vladimira Roganovića bilo je na stupcima crne hronike i prije devet godine kada su ga optužili da je, sa bratom od strica Duškom, učestvovao u ubistvu Marka Vesnića, vođe Delija, koje se dogodilo u julu 2009. godine u Herceg Novom. Vladimir je bio u spuškom pritvoru, ali je 2014. oslobođen krivice, dok je Duško Roganović osuđen na osam godina zatvora.

Dok je bio u pritvoru, Vladimira Roganovića je policija osumnjičila da je naručivao bombaške napade ispred kuće braće Milivoja i Milenka Ivančevića, službenika ZIKS-a. Kako istražitelji sumnjaju, Roganović je naručio napad nakon što je Ivančević od njega oduzeo telefon. Njegov brat od strica Duško Roganović teško je povrijeđen 25. aprila prošle godine u Herceg Novom, ostao je bez obje noge kada su nepoznate osobe aktivirale eksplozivnu napravu ispod njegovog automobila. Nakon te nesreće, njegov otac Niko Roganović je istraživao ko je nalogodavac napada, ali je u klasičnoj sačekuši ubijen tri mjeseca kasnije u Herceg Novom.

vladimir-roganovic

Istražitelji su utvrdili da je stradao jer se otvoreno raspitivao ko je naručio likvidaciju njegovog sina Duška, po svemu sudeći i saznao ime te osobe i krenuo u osvetu. Ubice su u julu 2017. godine preduhitrile njegov pohod.

Stefan Vilotijević je sin Kićuna Vilotijevića, koji je ubijen 1999. godine, i brat Filipa Vilotijevića, koji je likvidiran 2015. na Paliću. Kićun Vilotijević je porijeklom Nikšićanin ali je živio u Srbiji. Ubijen je u Ulici narodnog fronta, ispred novosadskog kafića „Kaskada“. Vilotijevići su godinama u sukobu sa nikšićkom porodicom Ranka Radulovića zbog krvne osvete. Stefan je od ranije poznat istražiteljima, a hapšen je zbog sumnji da je imao veze sa ubistvom Mirka Milićevića. Njegov stariji brat – Filip (28) ubijen je prije tri godine na Paliću.

U njega je ispaljeno više metaka, dok je bio za volanom automobila Alena Kurine. Tada je teško povrijeđen i Kurina.

Filip Vilotijević je bio ,,u ekipi“ sa nedavno ubijenim Aleksandrom Roganovićem. Obojica su se, prema pisanju srpskih medija, bavila trgovinom narkoticima na području Novog Sada i okoline. Filip je povezivan sa raznim krivičnim djelima još od maloljetničkih dana, a pravosnažno je osuđen zbog pucnjave na beogradskom splavu „Džast Vanila“ koja se dogodila na Adi Ciganliji 2013. godine kada je ubijena slučajna žrtva Tamara Radulović (29).

Portal Analitika