Politika

Marković: Ovo je bila godina dinamičnog ekonomskog rasta

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je priredio tradicionalni novogodišnji prijem za visoke predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života i za diplomatski kor.
 Marković: Ovo je bila godina dinamičnog ekonomskog rasta
Portal AnalitikaIzvor

Novogodišnji prijem je bio u Šipčaniku.

dva

Premijer je ocijenio da je ovo bila godina snažne međunarodne afirmacije Crne Gore, dinamičnog ekonomskog razvoja, stabilizacije političkih i ukupnih društvenih prilika.

“Kao nova punopravna članica NATO-a i u ovoj godini potvrdili smo sposobnost da sa partnerima preuzmemo odgovornost i doprinosimo vrijednostima Alijanse  – miru i stabilnosti”, poručio je Marković na svečanosti.

Kako je naveo, Vlada je ostvarila impresivne rezultate.

"Dvjesta miliona eura prihoda više nego u 2017. prepolovljen deficit, značajno više novca za obrazovanje, zdravstvo, nauku i poljoprivredu", rekao je Marković.

„Ovo je bila godina snažne međunarodne afirmacije Crne Gore, dinamičnog ekonomskog razvoja, stabilizacije političkih i ukupnih društvenih prilika. Kao nova punopravna članica NATO-a i u ovoj godini potvrdili smo sposobnost da sa partnerima preuzmemo odgovornosti i doprinosimo vrijednostima Alijanse – miru i stabilnosti. Kao pouzdan susjed prenosili smo naša iskustva zemljama koje su u procesu evro-atlantskih i evropskih integracija, pomažući da prevaziđu i najsloženije izazove. Sve to – promovišući dijalog i strpljenje kao ključne odrednice sveukupnog napretka našeg regiona“ – rekao je predsjednik Vlade na tradicionalnom novogodišnjem prijemu koji je priredio za visoke predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života i za diplomatski kor.

Održali smo dinamiku pregovora sa EU

Premijer je istakao da je u protekloj godini Crna Gora održala dinamiku u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.
„Razumjeli na pravi način ohrabrujuće poruke iz Brisela. Posebno one sa samita Evropska unija – Zapadni Balkan, o evropskoj perspektivi zemalja kandidata ali i cijelog regiona“ – rekao je premijer Duško Marković.
Predsjednik Vlade Crne Gore je poručio da naša zemlja želi da bude u onoj Evropskoj uniji kakvom će je oblikovati njeni građani, ali je dodao da do je tada borba za evropske vrijednosti naš primarni i najvažniji zadatak.
„Dakle – to je Crna Gora demokratskih vrijednosti, funkcionalnog političkog sistema i vladavine zakona“ – rekao je predsjednik Marković.
Ekonomski uspjesi – impresivni, nastavljamo istim tempom

Premijer je, kao naš najveći uspjeh u prethodnoj godini ocijenio ekonomiju.
„Na planu ostvarivanja ekonomske politike Vlada je ostvarila impresivne rezultate. Bilansi naših javnih finansija su značajno bolji. Dvjesta miliona prihoda više nego u 2017, prepolovljen deficit, značajno više novca za obrazovanje, zdravstvo, nauku i poljoprivredu. Turistička sezona je premašila rekorde proslogodišnje, sa više od milijardu eura ostvarenog prihoda. A upravo prije dva sata objavljen je i podatak o rastu naše ekonomije u trećem kvartalu od cijelih pet odsto, što je treća najviša stopa ekonomskog rasta u Evropi. Crna Gora je danas jedno veliko gradilište sa 138 miliona eura više stranih ivesticija nego u prethodnoj godini“ – rekao je na Novogodišnjem prijemu predsjednik Vlade.
Ovaj tempo razvoja ćemo – decidan je bio premijer – sasvim sigurno nastaviti i u 2019. godini.
„I zbog toga će se već krajem naredne, a svakako početkom 2020. godine to odraziti na rast životnog standarda: Kroz rast ličnih primanja; nova i bolje plaćena radna mjesta; izdašniji penzioni fond i pravednija socijalna davanja“ – rekao je predsjednik Vlade.
Premijer Duško Marković je rekao da će Vlada nastaviti da kreira ekonomski rast koji će biti zasnovan i utemeljen na realnim ekonomskim parametrima; rast koji je održiv i dugoročan; rast koji će osnažiti finansijsku i ekonomsku stabilnost države.
„Zbog toga baš u trenutku najave boljeg životnog standarda naših građana želim i da im se zahvalim na razumijevanju i strpljenju u ove dvije godine bolnih i zahtjevnih reformi. Iskazujem poštovanje i našim socijalnim partnerima: sindikatima i udruženjima poslodavaca – na zajedničkim nastojanjima da pronađemo formulu za prosperitet države i pojedinca. Formulu koja ne poznaje prelazna rješenja ili kupovinu socijalnog mira na štetu dugoročnog i održivog razvoja“ – rekao je premijer Marković.

Nikad ovoliko ulaganja u Sjeverni region

Predsjednik Vlade je istakao da je posebno ponosan na rezultate politike ravnomjernog regionalnog razvoja.
„Nikada se ovoliko sredstava nije opredijelilo za sjever, i nikada se ovoliko nije gradilo na sjeveru. Želimo da zaustavimo i unutrašnju i vanjsku migraciju stanovništva iz ovog regiona, i da ogromni razvojni resurs sjevera pretvorimo u dobro njegovih žitelja i naravno cijele Crne Gore“ – poručio je premijer.

Mogli smo uraditi više na unutrašnjem dijalogu

Predsjednik Marković je ocijenio da je u ovoj godini ostvaren značajno veći nivo bezbjednosti i sigurnosti građana i države u cjelini.
„Kada smo kod unutrašnjih političkih i društvenih prilika, moram reći da smo svi zajedno mogli uraditi više na planu snaženja dijaloga i postizanja većeg nivoa društvene kohezije. Dijaloga koji ne podrazumijeva jednoglasje, dijaloga koji je način boljeg razumijevanja naših razlika. On je vrijednost koja je utkana u temelje današnje, moderne Crne Gore.

Vlada će zato uraditi sve da 2019-ta godina bude obilježena sveukupnim društvenim dijalogom, ali ne o državi i njenom identitetu, jer je on milenijumski. Podsticaćemo razgovor sa svima pa i onima koji taj identitet osporavaju. Vrijeme je da pronađemo odgovore na podjele iz prošlosti“ – rekao je na novogodišnjem prijemu predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.
Premijer je poželio zvanicama da odvoje vrijeme za svoje porodice i prijatelje, da isprate staru godinu i novu započnu posvećeni tradicionalnim vrijednostima i sveukupnom napretku, ali – kako je rekao - i da nastavimo da budemo odgovorni prema našim dužnostima.

Prijemu su prisustvovale visoke zvanice političkog, kulturnog i javnog života, među kojima predsjednici države i parlamenta Milo Đukanović i Ivan Brajović, bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo (Dedeić) i paroh podgorički Mitropolije crnogogorsko-primorske Predrag Šćeepanović.

Portal Analitika