Društvo

Većina gradjana smatra da mediji rade u interesu političara i ekonomskih moćnika

Oko 70 odsto anketiranih smatra da je medijima stalo do interesa političkih i ekonomskih moćnika, a ne interesa gradjana. Ipak, više od 2/3 ispitanika je bezuslovno ili uslovno sremno da oprosti omiljenom mediju za iznesenu neistinu na račun nekog ko mu se, iz bilo kojih razloga, ne dopada, pokazalo je istraživanje agencije Damar, koja je anketirala gradjane i novinare, odnosno urednike u pojedinim medijima.
Većina gradjana smatra da mediji rade u interesu političara i ekonomskih moćnika
Portal AnalitikaIzvor
istrazivanje-mediji-4Istraživanje je pokazalo da građani Crne Gore najviše prate TV, a zatim internet portale i društvene mreže.

Kako se navodi, anketirani građani najviše pažnje poklanjaju zabavnim sadržajima (34,9%), a zatim infomativno političkim (21,6%) i sportskim (19,6%).

istrazivanje-mediji

Građani se, u untervalu od 10,4% do 16,6%, slažu sa tvrdnjama: da mediji vode računa o interesima gradjana, da štite demokratiju, da je medijima istina na prvom mjestu, da su nepristrasni, da se pridržavaju etičkog kodeksa i da temeljno provjeravaju činjenice koje objavljuju.

Građani se u najvećim procentima ne slažu sa tvrdnjom da je medijima istina na prvom mjestu (54,9%) i da mediji temeljno provjeravaju činjenice koje objavljuju (50,9%), dok se najveći broj novinara ne slaže sa tvrdnjom da su novinari nepristrasni (58,1%) i da je novinarima istina na prvom mjestu (33,1%).

Nešto više od 50% građana mišljenja je da je medijima u Crnoj Gori, na prvom mjestu, stalo do interesa onih koji imaju političku moć, a zatim do interesa onih koji imaju ekonomsku moć (18,6%).

istrazivanje-mediji-3

Da je medijima stalo, na prvom mjestu, do interesa gradjana stav je 13,4% ispitanika.

Skoro 2/3 anketiranih gradjana i nešto više od jedne polovine anketiranih novinara su mišljenja da su mediji u Crnoj Gori spremni da, radi povećanja tiraža i rejtinga, objavljuju senzacionalističke informacije koje nijesu uopšte ili su nedovoljno provjerene.

istrazivanje-mediji-5

Najveći procenat ispitanika, kako građana (25,8%) tako i novinara (47,1%), je mišljenja da je ekonomska održivost medija najjača garancija da će neki medij pisati/izvještavati istinito, sveobuhvatno i politički nepristrasno, s tim što je skoro duplo veći procenat novinara od građana koji dijele takvo mišljenje.

Nešto više od polovine (51,0%) anketiranih gradjana smatra da političke partije imaju potpuni uticaj na uredjivačku politiku medija u Crnoj Gori, a svaki treći novinar (33,8%) smatra da vlasnici medija u potpunosti utiču na uredjivačku politika medija.

Najveći procenat anketiranih gradjana (43,7%) i novinara (64,7%) je mišljenja da mediji u Crnoj Gori donekle obezbjeđuju dovoljno prostora za javnu debatu radi donošenja najboljih odluka ili postizanja kompromisa oko važnih društvenih pitanja.

• Oko ¾ novinara i 2/3 građana smatra da mediji samo ponekad i rijetko daju stavove svih zainteresovanih strana.

Najveći procenat ispitanika (u intervalu od 35,6% do 41,5%) smatra da mediji u Crnog Gori, bez obzira na to o kojem tipu medija se radi, nijesu nezavisni/objektivni, a zatim da su mediji djelimično nezavisni/objektivni ( u intervalu od 35,6% do 38,1%).

 • Oko 40% onih koji imaju omiljeni medij su spremni da oproste tom mediju ako iznese neistinu o nekome ko mu se, iz bilo kojih razloga, ne dopada, a 28,3% je spremno da oprosti pod uslovom da to nije učinjeno namjerno.

Dakle, više od 2/3 ispitanika je bezuslovno ili uslovno sremno da oprosti omiljenom mediju za iznesenu neistinu na račun nekog ko mu se, iz bilo kojih razloga, ne dopada. Nešto manje od 1/3 ispitanika koji imaju omiljeni medij nije spremno da oprosti tom mediju za iznesene neistine.

istrazivanje-mediji-6

• Najveći procenat (oko 2/3) kako anketiranih gradjana, tako i anketiranih novinara smatra da bi, radi ukupnog poboljšanja rada i slobode medija, država trebala da finansijski pomaže medije koji ispunjavaju svoju društvenu ulogu.

 Postoji visoki stepen saglasnosti anketiranih gradjana i novinara oko sljedećih tvrdnji: novinari u CG treba da imaju licencu za rad, Zakonom o medijima treba definisati ko je novinar, novinari u CG treba da se specijalizuju za uže tematske oblasti, novinari u CG moraju da budu časne i moralne osobe, novinari i imovina medija u CG nijesu bezbjedni, novinari u CG ne treba samo da ukazuju na probleme, već i da ispituju i traže moguća riješenja i/li odgovore.

 Najveći procenat ispitanika (38,6%) je odgovorio da medijima danas vjeruje u istoj mjeri kao i prije 5 godina, a zatim po frekvenciji odgovora slijedi stav da medijima nije vjerovao ni prije 5 godina, pa ne vjeruje ni danas (27,4%).

Veći je procenat onih ispitanika koji je medijima više vjerovao prije pet godina nego danas (18,9%), od onih koji danas više vjeruje nego prije pet godina (9,3%).

Više od polovine anketiranih novinara (55,9%) je odgovorilo da se njihov obim posla povećao u odnosu na prethodnu godinu, a nešto više od 1/3 anketiranih je odgovorio da je obim posla identičan obimu iz prethodne godine.

Skoro polovina (49,3%) ispitanika je odgovorilo da, u prosjeku, dnevno radi od 7-9 sati, a nešto više od 1/3 anketiranih novinara/urednika je odgovorilo da rade do 7 sati. Da radi preko 9 sati dnevno odgovorilo je 14,7% anketiranih.

Nešto više od 1/3 anketiranih novinara/urednika je odgovorilo da im se plata, u odnosu na prethodnu godinu, povećala, dok je svaki drugi novinar odgovorio da mu je plata ostala ista, a svaki deseti novinar je odgovorio da mu se plata smanjila.

Oko 8% anketiranih novinara/urednika je odgovorio da se, obavljajući svoj posao, osjeća veoma ili djelimično nesigurnim. Veoma sigurnim se osjeća 38,2%, a djelimično sigurnim 30,1% anketiranih novinara/urednika. Svaki peti ispitanik je odgovorio da se osjeća ni sigurnim, ni nesigurnim.

Svaki četvrti novinar/urednik je tokom obavljanja novinarskog posla bio izložen pritiscima i/ili ucjenama da nešto uradi drugačije nego što smatra ispravnim, dok ¾ nije bilo izloženo takvim pritiscima. Skoro svaki drugi ispitanik, koji je bio izložen pritiscima ili ucjenama, je odgovorio da su ti pritisci bili od strane onih o kojima je izvještavao, a svaki peti ispitanik je bio izložen pritiscima od strane urednika ili ekonomskih i političkih centara moći.

• Skoro svaki drugi novinar/urednik rijetko pribjegava autocenzuri, dok 39% nikada ne pribjegava autocenzuri. Svaki deseti ispitanik često ili veoma često pribjegava autocenzuri obavljajući svoj posao.

Svaki drugi novinar/urednik nije mogao da procijeni u kojem smjeru će se kretati ekonomski položaj medija u Crnoj Gori u narednih 5 godina, dok svaki treći anketirani je mišljenja da će se ekonomski položaj medija u Crnoj Gori u narednom periodu kretati u negativnom smjeru. Optimistička prognoza, o ekonomskom položaju medija u Crnoj Gori je prisutna kod 17,6% ispitanika.

Približan je procenat onih koji su mišljenja da će se sloboda medija u Crnoj Gori, u narednih 5 godina, kretati u pozitivnom (25,0%), odnosno negativnom smjeru (28,7%), dok skoro svaki drugi anketirani nije mogao da procijeni u kojem će se smjeru kretati sloboda medija u narednjih 5 godina.

 

Portal Analitika