Društvo

Gusle su crnogorske a ne srpske, stare slike i fotografije to dokazuju

Srbija je u UNESCO zavela pojanje uz gusle kao njeno nematerijalno kulturno nasljeđe, a 29. XI 2018. je otvorila svoj kulturni centar u Pekingu uz gudanje crnogorskog guslara, jer srpskog nije mogla da nađe.
Gusle su crnogorske a ne srpske, stare slike i fotografije to dokazuju
Portal AnalitikaIzvor

Čitavi srpski identitet je zapravo mozaik sastavlje od djelova identiteta naroda i etničkih grupa sa Balkana koje ne nose srpsko ime, jer je sama sadašnja Srbija nastala kao useljenički zbijeg iz protekla 2 i po vijeka.

Gusle pripadaju Srbiji samo u onolikoj mjeri u kojoj ih u toj zemlji predstavljaju Crnogorci i manjim dijelom drugi Dinarci.

10Sem nekoliko istorijskih izvora koje je Analitika prije nekoliko dana pokazala u tekstu "Gusle prvo pripadaju Crnogorcima, pa tek onda drugim narodima", među kojima je naročito upečatljiv iskaz Vuka Karadžića iz 1837. godine, gusle nalazimo i u istorijskim izvorima druge vrste, a to su slike i fotografije.

Čitaoci Analitike mogu da pogledaju neke stare slike i fotografije i da se uvjere koliko su gusle ukorijenjene u crnogorski identitet.

Slike i fotografije nam je ljubazno poslao Mihailo Radičević, koji ima veliku kolekciju slika i fotografija sa crnogorskim motivima.

 

6 5 2
 
Portal Analitika