Crna hronika

Boljević odgovarao na pitanja advokata, Radosavljević kažnjen sa 500 eura

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu
Boljević odgovarao na pitanja advokata, Radosavljević kažnjen sa 500 eura
Portal AnalitikaIzvor

Tok suđenja:

11:50 Zbog isteka radnog vremena, današnje ročište je prekinuto. Ljudi iz tehnike su odmah ukinuli snimak tako da nije najavljeno kada će tačno biti nastavak, ali se pretpostavlja da će to biti 26. u 9 časova.

11:40 Radosavljević je pitao vještaka oko njegovih navoda da je vještačio četiri telefona. Specijalni tužilac Čađenović je počeo da viče sa mjesta, kako je to bila greška i kako se vještak ispravio. Boljević je prvo tvrdio da nije nikada kazao da je vještačio četiri telefona te se nakon toga predomislio i naveo da je sigurno bila greška ako je to rekao i da nije postojala mogućnost da on vidi više od dva telefona.

''A onda ste rekli da ste imali tri telefona'', dodao je advokat Radosavljević.

''Sigurno je i to bila greška'', kazao je Boljević.

11:18 On je dodao da je u izvještaju napravio štamparsku grešku te da je telefon L1 bio u Srbiji a L2 u Crnoj Gori.

11:14 Vještak je pozvan da odgovori na jučerašnja dodatna pitanja.

Na prvo pitanje tužioca Boljević govori da telefoni iPhone 4s i 5s su telefoni koji nemaju mogućnost korišćenja dvije kartice istovremeno a samsung s5 provjerom karakteristika na internetu je takođe telefon koji ne nudi tu mogućnost.

On je odgovarajući na dalja pitanja kazao da se ne sjeća kada preuzeo naredbu, kazavši da je to bilo prije dvije godine ali ne zna tačan datum. Uvidom u bilješke, vještak je utvrdio da je ostvario uvid u skice ali da ih nije nosio sa sobom. ''Od podataka koje sam izuzeo a koji su mi bili potrebni, između ostalih su bili oni ko su korisnici telefona L1 i L2 kada i gdje su oduzeti'', kazao je on.

10:59 Sutkinja je pitala vještaka da pojasni razliku između GSM i VOIP poziva.

''GSM je ono što je odomaćeno kao sinonim za mobilnu telefoniju, tako da GSM je mobilni poziv. Razlika između VOIP-a i GMS-a je što se GSM prenosi standardnim komunikativnim mrežama dok je VOIP prenos glasa kroz internet'', objasnio je Boljević.

10:50 Suđenje je nastavljeno

10:25 Sud je dao pauzu

10:23 Na pitanje predsjednika vijeća da razjasni šta znači plan, da li je to njegov način rada ili mu je drugi napravio plan a on ga samo sproveo, vještak odgovara.

''Ja obično radim prema svom planu, do sada nisam imao naviku da mi neko potura plan i da ga ja potpisujem. U ovom slučaju, plan testiranja, da bi znali šta je cilj i tok testa morao sam da imam plan. Imao sam zabilježen koncept, šta kad i u kom trenutku treba da odradim. To je moj način i metod rada'', kazao je Boljević.

10:10 Odgovarajući na dalja pitanja, Boljević je kazao da je policajac koji je nosio C broj bio u Novom Pazaru. On je dalje dodao da je on bio A i B broj i da je u trenutku pozivanja bio u centru grada.

10:03 Jovanović dalje pita odakle taj pozvani broj telefona (117978..) i zašto je stavljen u plan?

''Ja sam uzeo četiri telefona da testiram. To su ovi brojevi koji su ovdje i radi se sanmo o njima. Pozivao sam pod tačkom 11. broj 44797822851 koji je u listingu telekoma zabilježen bez međunarodnog prefiksa 44. Zašto sam njega, jer je predviđeno bil oda njega pozovem u tom trenutku. Tri telefonska aparata, dva u Crnoj Gori jedan u Srbiji i to je bio cilj testa'', odgovorio je vještak.

Boljević je potom, počeo da viče - ''Ne razumijem pitanje, ovo je pitanje samo radi pitanja, ajde da nešto pitam''.

''Hoćete li kazniti vještaka?'' - pitao je Jovanović. ''Ne'', odgovorila je Mugoša.

10:00 Jovanović je pitao zašto vještak daje momenat 11 iz izvještaja i zašto poziva taj broj?

Vještak se smije advokatu i odgovara ''jer je prema planu napravljeno tako''.

9:58 Jovanović je pitao da li je ikada lično u praksi vidio da se proces na vještačenju telefona izvrši za jedan sekund kao što je tvrdio na jučerašnjem ročištu da je to moguće. Sutkinja Mugoša je uksratila odgovor jer, kako kaže, to nije bitno za postupak, već je dovoljno da vještak stoji iza svoje riječi, kao i da je to pitanje postavio advokat Radosavljević na jučerašnjem ročištu.

Nakon toga reagovao je Radosavljević, na šta je upozoren. Nakon još jedne izgovorene riječi kažnjen je sa 500 eura. 

9:49 Jovanović je pitao šta znače brojevi +44 i šta je broj 7 koji se dodaje.

''To je pozivni broj Velike Britanije, a taj broj sedam je za službe i taj broj dodjeljuju telekomunikacione vlasti te države'', kazao je Boljević.

Jovanović je istakao da prvi put na suđenju neko zvanično pominje Veliku Britaniju, na šta je opet burno reagovao Katnić i opet prošao sa obilčnom opomenom, koja kao i da nije izrečena.

9:41 Jovanović je pitao koja je prednost groundwire-a i šta on to obezbjeđuje a šta vajber nema?

''Vajber ne pruža sakrivanje identiteta onoga ko poziva, odnosno ukoliko ostvarujete poziv sa vajbera neće doći u situaciju da onaj ko je pozvan dobije da zove sam sebe već će to biti u domenu regularne komunikacije gdje će se moći identifikovati u izvještaju operatera ko koga zove'', odgovorio je Jovanović.

9:39 Jovanović je podsjetio da je vještak na jučerašnjem ročištu tvrdi da se besplatna verzija groundwire-a može skinuti sa ''Google Play'' prodavnice te da i sam posjeduje besplatnu verziju. Advokat je ukazao da oni nisu uspjeli da je nađu te ga ponovo pitao ako može da se sjeti gdje je zapravo našao tu aplikaciju.

''NE'', uzviknuo je nervozno vještak.

9:32 Jovanović je pitao kakav kvalitet mobilnog interneta nude vještačeni Lenovo aparati

''Kvalitet mobilnog interneta zavisi od kvaliteta konekcije koju nudi operater. Sam Lenovo nudi odličan kvalitet ako to ponudi mobilni operater'', odgovorio je Boljević smijući se pitanju advokata.

9:28 Jovanović je predložio da se o ponašanju Katnića obavijesti Vrhovni državni tužilac. Sutkinja Mugoša je kazala da to ocjenjuje sud a ne advokati.

9:26 Jovanović je ukazao da u nalogu stoji naredba od tužilaštva da vještak kaže koje se SIM kartice nalaze u telefonima. Na to je Glavni specijalni tužilac poremetio disciplinu reagujući sa mjesta, ponavljajući da advokat ''zbunjuje'' vještaka te molio sud da to ne dozvoljava.

9:23 Jovanović je pitao vještaka zašto nije konstatovao u nalazu da su kartice deaktivirane?

''Ja koliko znam to mi nije ni stavilo tužilaštvo u nalogu. Ja kao vještak se držim naloga i radnji koje su mi propiše tužilaštvo'', odgovorio je Boljević.

9:13 Vještak je odgovarajući na pitanja Jovanovića kazao da aktivnosti tužilaštva i policije nisu bili u koleraciji. On je dodao u svojim odgovorima da nikada prije nije vještačio telefone koji su bili flešovani ili rutovani.

9:08 Advokat Miroje Jovanović postavlja pitanja vještaku Predragu Boljeviću u vezi sa njegovim nalazom. 

9:04 Sutkinja Mugoša konstatovala je prisustvo zastupnika optužbe, te optuženih i njihovih advokata

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpska državljanka Kristina Hristić, kao i njeni sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

 

Portal Analitika