Društvo

Usvojen Predlog zakona o kozmetičkim proizvodima

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Predlog Zakona o kozmetičkim proizvodima, kojim se prvi put posebno uređuju proizvodnja i promet kozmetičkih proizvoda u Crnoj Gori. Razlog za zakonsko uređivanje ove oblasti je zaštita života i zdravlja ljudi i efikasno funkcionisanje tržišta, imajući u vidu da se radi o proizvodima koji imaju široku primjenu.

Usvojen Predlog zakona o kozmetičkim proizvodima
Portal AnalitikaIzvor

Ovim zakonom propisuju se zahtjevi koje moraju da ispunjavaju kozmetički proizvodi koji se stavljaju na tržište, obezbjeđivanje i procjena njihove bezbjednosti, informisanje i razmjena informacija o bezbjednosti kozmetičkih proizvoda, kao i pojavi neželjenih događaja koji nastupaju usljed upotrebe kozmetičkog proizvoda. Zakonom je uređen i nadzor nad tržištem kozmetičkih proizvoda, kao i druga pitanja od značaja za njihovu bezbjednost. 
Svaki kozmetički proizvod koji se stavlja na tržište mora da bude proizveden u skladu sa principima Dobre proizvođačke prakse i označen podacima koji se odnose na: proizvođača, sadržaj  u momentu pakovanja, najkraći rok trajanja, posebne mjere opreza kojih se treba pridržavati prilikom korišćenja, serijski broj proizvodnje ili referentni broj za identifikaciju kozmetičkog proizvoda, namjenu kozmetičkog proizvoda i njegov sastav.
Procjenu bezbjednosti i ocjenu usklađenosti kozmetičkog proizvoda sa ovim zakonom obezbjeđuje proizvođač. Procjena se vrši provjerom sastava kozmetičkog proizvoda, u skladu sa standardima i metodama uzorkovanja i analiza, u odgovarajućoj akreditovanoj laboratoriji.
Shodno zakonu, za bezbjednost i usklađenost kozmetičkog proizvoda odgovorni su svi u lancu, s akcentom na proizvođača, distributera, uvoznika i zastupnika.
Uređivanjem ove oblasti sprječava se svaka zloupotreba i dovođenje u zabludu potrošača, u smislu prezentovanja, budući da se propisuje zabrana reklamiranja kozmetičkih proizvoda da posjeduju svojstva koja zapravo nemaju. 
Primjena ovog zakona eliminisaće nebezbjedne kozmetičke proizvode na tržištu, kao i proizvode nepoznatog porijekla i sumnjivog kvaliteta, jer se na tržištu mogu naći samo proizvodi izrađeni u skladu sa standardima.
Novčane kazne za nepoštovanje zakona kreću se od 500 do 25 hiljada eura, a nadzor nad sprovođenjem vrši Ministarstvo zdravlja, dok inspekcijski nadzor vrši Uprava za inspekcijske poslove, odnosno sanitarna inspekcija.
Donošenje ovog zakona za cilj je imalo i harmonizaciju i prenošenje odgovarajućih propisa Evropske unije u domaće zakonodavstvo.

 

Portal Analitika