Region

Moguće da je eskalacija između Beograda i Prištine samo predstava

Stručnjak za Balkan s Univerziteta u Gracu, Florijan Biber, ocijenio je da je moguće da je eskalacija u odnosima Beograda i Prištine predstava kako bi ideja podjele Kosova bila prijemčivija.
Foto: N1
Foto: N1
N1Izvor

Na pitanje agencije Beta da prokomentariše pisma predsjednika SAD Donalda Trampa predsjednicima Srbije i Kosova i da li to najavljuje veće američko angažovanje, Biber je naveo da sumnja da to označava plan, već prije način da se spasi ideja o podjeli Kosova.

"Nisam siguran do koje mjere je dijalog mrtav ili je sadašnja eskalacija predstava da bi podjela bila vjerovatnija", rekao je Biber.

Biber je to rekao u odgovoru na pitanje kako komentariše navod iz Trampovog pisama da je sporazum "nadohvat ruke", dok djeluje da je dijalog mrtav s obzirom na kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i formiranje kosovske vojske.

Tramp je pismima od 14. decembra pozvao predsjednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, da iskorste priliku za postizanje sporazuma i dodao da se raduje prilici da ih ugosti u Bijeloj kući da bi proslavili "ono što bi predstavljalo istorijski sporazum".

Portal Analitika