Abiznis

Naš uspjeh mjeriće se odnosom prema državnom novcu

Vlada Crne Gore je danas na 103. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, usvojila Jesenju analizu makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi, saopšteno je iz Vlade.
Foto: gov.me / B. Ćupić
Foto: gov.me / B. Ćupić
Portal AnalitikaIzvor

Analiza je, kako navode, pokazala da crnogorska ekonomija već drugu godinu za redom bilježi rast koji je ostvaren u najvećem broju djelatnosti realnog sektora pri čemu je posebno istaknut rast u oblastima građevinarsta, industrijske proizvodnje, turizma i trgovine na malo.

Kao odgovor na razvojni imperativ, implementiraju se sistemska rješenja u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta, finansijske i institucionalne podrške razvoju preduzetništva, odnosno sektora malih i srednjih preduzeća, unapređenja radnog zakonodavstva, penzijskog sistema, zdravstva, obrazovanja, te postizanja veće efikasnosti i produktivnosti državne uprave – navodi se u Analizi.

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je, zaključujući raspravu po ovoj tački dnevnog reda, da očekuje od ministara kreativnost i brzo donošenje odluka, ali istovremeno i štednju odnosno racionalno ponašanje u potrošnji.

„Od danas do 2020. godine naš uspjeh mjeriće se prije svega odnosom prema državnom novcu, a ne samo prema investicijama koje su tu. Time stvaramo pretpostavke da benefite našeg privrednog rasta osjete građani“, poručio je premijer.

2012vladacrnegoresjednica

U cilju ispunjavanja dodijeljenih NATO ciljeva sposobnosti, usaglašavanja važećeg zakona sa Zakonom o zaštiti i spašavanju i potreba za stvaranje uslova za slanje formacijskih jedinica Vojske Crne Gore u međunarodne snage u inostranstvu, utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu", navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela i Strategiju za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i municijom, od 2019. do 2025. godine sa Akcionim planom za njeno sprovođenje.

"Ovim strateškim dokumentom doprinosi se izgradnji sveobuhvatnog i efikasnog sistema kontrole malokalibarskog i lakog oružja i municije, kroz uspostavljanje zakonodavnog okvira o kontroli naoružanja, smanjenje nelegalnih tokova, širenja i zloupotrebe vatrenog oružja, municije i eksploziva", pojašnjavaju.

Donijete su i Odluka o izradi Prostornog plana Crne Gore, Odluka o izradi Prostorno - urbanističkog plana opštine Kotor i Odluka o određivanju rukovodioca izrade Prostorno - urbanističkog plana opštine Kotor i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu Prostorno - urbanističkog plana. Odluke u vezi sa prostorno-urbanističkim planom opštine Kotor donijete su nakon što je ta opština obavijestila Vladu da je stavila van snage svoju odgovarajuću odluku te da poziva Vladu da preduzme mjere iz svoje nadležnosti.

Portal Analitika