Abiznis

Javni dug na kraju godine 3,2 milijarde eura

Javni dug Crne Gore će, prema projekcijama Vlade, na kraju ove godine iznositi 3,2 milijarde eura ili oko 70,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštila je generalna direktorica Direktorata za ekonomsku politku u Ministarstvu finansija, Iva Vuković.
Javni dug na kraju godine 3,2 milijarde eura
Mina businessIzvor

“Državni dug će iznositi 3,1 milijardu EUR ili 68 odsto BDP-a”, kazala je Vuković nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena jesenja analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za ovu godinu.

Ona je saopštila da će, prema projekcijama Vlade, deficit tekućeg računa na kraju ove godine iznositi 18,1 odsto BDP-a, što je za dva procentna poena više u odnosu na prethodnu.

“Što se tiče javnih finansija, projekcija je da će do kraja godine deficit javnih fiinansija iznositi 135,5 miliona eura ili 2,9 odsto BDP-a. Budžetski deficit će iznositi 173,1 milion eura ili 3,8 odsto BDP-a, dok će lokalna samouprava ostvarivati suficit od 37 miliona eura”, precizirala je Vuković.

Ona je kazala da će prioriteti Vlade u narednom periodu ostati dinamiziranje ekonomskog rasta, jačanje konkurentnosti privrede i nastavak realizacije projekata.

“Kada su u pitanju rizici koji bi mogli ugroziti ekonomski rast u narednom periodu to su prije svega rizici na međunarodnom tržištu. Kretanje cijena nafte i nestabilne geopolitičke situacije mogu značajno da opredijele zaduživanje i finansijske uslove za Crnu Goru”, dodala je Vuković.

Prema njenim riječima, Crna Gora je ipak u nekoj prednosti jer je obezbijedila finansijska sredstva za narednu godinu.

Vuković je rekla da crnogorsku ekonomiju u prošloj i ovoj godini karakteriše sličan obrazac rasta ekonomije koji je zasnovan na snažnom rastu investicione aktivnosti.

“U prošloj godini investicije su iznosile 1,1 milijardu eura, a prema posljednjim projekcijama Vlade, na kraju ove bi trebalo da iznose blizu 1,5 milijardu eura”, precizirala je Vuković.

Ona je dodala da su ostvarenim rezultatima ekonomskog rasta doprinijeli odlični prihodi od turizma.

“Podaci za devet mjeseci pukazuju na rast prihoda od turizma od 8,3 odsto, čime je dostignut nivo prihoda od te privredne grane koji je ostvaren za cijeli period prošle godine. Očekujemo da će prihodi od turizma do kraja ove godine premašiti jednu milijardu eura”, saopštila je Vuković.

Ona posebno izdvojila rast industrijske proizvodnje od 24 odsto.

“Industrijska proizvodnja je u prošloj godini imala pad, a ove godine je uslijedio oporavak. Takođe je evidentiran posebno značajan rast proizvodnje električne energije”, zaključila je Vuković.

Portal Analitika