Društvo

Limenka je sada ,,ogrnuta“ kamenom

Akcija oblaganja kamenom limenog objekta na Rumiji, koji je Srpska pravoslavna crkva nelegalno postavila prije 13 godina i nazvala ga Crkvom Svete trojice za sada nije uspjela.
Limenka je sada ,,ogrnuta“ kamenom
PobjedaIzvor

Po nalogu Ministarstva održivog razvoja i turizma, radnici koje je angažovala SPC tokom novembra su sa ,,limenke“ uklonili armaturnu mrežu, a nadležni vjeruju i razidali kameni zid.

Pobjedi je iz MORT-a saopšteno da je „Mitropoliji crnogorsko-primorskoj 30. oktobra, rješenjem urbanističko-građevinske inspekcije, naloženo uklanjanje kamene obloge“ sa limenog objekta na Rumiji i da je ona „postupila po ovom rješenju i uklonila armaturnu mrežu i kamenu oblogu“.

FOTOGRAFIJE

Pobjeda je dobila fotografije koje su napravili planinari koji su se 1. decembra ispeli na Rumiju i na njima se uočava da je metalna armatura uklonjena sa dijela limenog objekta – sa krovne konstrukcije i vrata malenog zvonika, a prekrečeni su i tragovi varilačkih radova kačenja armature. „Limenka“ je, međutim, i dalje u kamenu. Sada „ukopana“ i skoro sakrivena u „suvozidu“ koji je omeđava.

Iz kamene gomile vire zvonik i krov, a ostavljen je prostor da se može ulaziti u limeni objekat. Iz Ministarstva Pobjedi nije saopšteno da li se inspekcija uvjerila da je objekat razidan ili su SPC - vjerovali na riječ.

Na fotografijama planinara vidljivo je da je jedan zid „limenke“ obložen daskama, a onda su napravili suvomeđu - kameni „štit“. Na osnovu fotografija ne može se procijeniti što krije „suvozid“.

crkvaLimeni objekat je na Rumiju postavljen 2005. godine. Helikopter vojske tadašnje zajedničke države Srbije i Crne Gore spuštio je „limenku“ na planinski vrh, a onda su graditelji SPC dovršili posao. Iako je odavno naloženo uklanjanje ovog objekta, vlasti nikada nijesu smogle snage da svoje odluke i sprovedu u djelo.

Nakon što je Pobjeda objelodanila 23. oktobra da Srpska crkva zaziđuje „limenku“, oglasio se premijer Duško Marković i sjutradan, 24. oktobra, poručio da je „objekat Mitropolije crnogorsko-primorske na Rumiji nezakonit i moraće da bude uklonjen“.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika