Kultura

Božićni koncert Crnogorskog narodnog pozorišta

Nakon dvije godine pauze, Crnogorsko narodno pozorište u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore nastavlja 19 godina dugu tradiciju održavanja koncerata povodom božićnih praznika.
Božićni koncert Crnogorskog narodnog pozorišta
Portal AnalitikaIzvor

Uoči Božića koji se slavi po gregorijanskom kalendaru, u četvrtak, 20. decembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni CNP-a nastupiće renomirani vokalni ansambl iz Slovenije - „Slovenački oktet“.

Ansambl je dobio nekoliko priznanja: Prešernovu nagradu (1957), nagradu Prešern fondacije (1964), Naci­onalno priznanje za zasluge (1966), nagradu Udruženja slovenačkih kompozitora (1971), Drabosnjakovu (1975) i nagradu Orlando di Laso (1984), kao i Zlatni orden slobode Republike Slovenije (1996).

„Slovenački oktet“ nastupa na svim većim muzičkim festivalima i ohra­bruje mlade sastave širom Slovenije da njeguju slovenačku tradicio­nalnu i umjetničku muziku.

Iz bogate muzičke riznice oktet će izvesti djela iz domena katoličke duhovne muzike, potom božićne napjeve iz različitih krajeva Evrope, kao i kompozicije slovenačkih autora.

 

Portal Analitika