Društvo

Čirgić: CANU nije ni crnogorska, ni naučna akademija

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić saopštio je da je izborom novoga članstva CANU ta ustanova još jednom potvrdila da nije ni „crnogorska“, ni „naučna“, ni „akademija“.
Čirgić: CANU nije ni crnogorska, ni naučna akademija
Portal AnalitikaIzvor

- U potvrđivanju te činjenice, mora joj se priznati to, ona ima dugogodišnje i bogato iskustvo – saopštio je on juče nakon sjednice Skupštine CANU.

Kako dodaje, da ,,za svoga člana CANU nije svojevremeno izabrala Zorana Lakića, današnjim izborom Siniše Jelušića reklo bi joj se da je prevazišla samu sebe“.

- Jelušić, predstavljen kao teoretičar književnosti, taman je onoliko teoretičar koliko je CANU crnogorska i koliko je akademija nauka. Ne gajimo iluziju da će nam neko iz CANU ili sam Jelušić objasniti koje su to reference koje bi ga uvele u članstvo jedne akademije nauka. Uostalom, nije on izabran za člana akademije nauka no za člana CANU… Ne gajimo iluziju ni da će on ili oni odgovoriti koje su to reference koje mu daju za pravo nazvati se teoretičarem književnosti osim ako u tu oblast nije uključena lamentacija nad progonom ćirilice, na festivalu „Ćirilicom“, za koju veli da je iz Crne Gore progoni vlast i neznaveni, ili ako u teoriju književnosti ne spadaju tekstovi na „Svetigori“ ili književne večeri po manastirima s Amfilohijem, kao još jednim stručnjakom za jezik i književnost – naveo je on.

Ovaj osvrt, kaže on, ima cilj da ,,pozdravi jednu, gotovo jednodušnu odluku CANU – Milorad Popović, književnik koji je dobio najviša ne samo crnogorska no i međunarodna priznanja za svoja književna ostvarenja, pisac kojemu – ako je vjerovati našim i međunarodnim žirijima – u Crnoj Gori nijedan živi književni stvaralac ne može da parira, po mjerilima CANU ne ispunjava kriterijume za članstvo u toj ustanovi“.

- Ustanovi CANU mora se priznati dosljednost koju ima malo koja druga ustanova na Balkanu – ako se u njoj nađe što crnogorsko i naučno, onda ono služi samo za uklin - naveo je on.

Portal Analitika