Politika

Prvo potpišite obavezujući akt, pa ćemo razgovarati

Demokratska Crna Gora i Ura poručile su juče da prihvataju poziv Demokratskog fronta za razgovor o zajedničkom djelovanju opozicije, ali uz neophodan uslov - da taj opozicioni savez prethodno potpiše obavezujući dokument i prihvati njihove uslove, da se obaveže na trajni bojkot Skupštine i Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, kao i da podrži Plan sveobuhvatnih reformi kojeg su predložile te dvije partije. 
Prvo potpišite obavezujući akt, pa ćemo razgovarati
Portal AnalitikaIzvor

Demokratski front je pozitivan odgovor na svoj poziv dobio jedino od SNP-a i Ujedinjene Crne Gore.

USLOVI

-Napuštamo Skupštinu Crne Gore i obavezujemo se na trajan bojkot do ispunjenja uslova koje je jedinstvena opozicija (39 poslanika) zajednički definisala nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, a to su raspisivanje vanrednih parlamentarnih i izbora u opštini Nikšić u fer, slobodnom i poštenom ambijentu, kao i pravno, političko i bezbjednosno razrješenje slučaja „teroristički napad – prvi je uslov u obavezujućem aktu koji su DF-u ponudile Demokrate i Ura, a koji su potpisali Zdenka Popović, potpredsjednica Demokratske Crne Gore, i Miloš Konatar, potpredsjednik Ure. Osim toga, Front, ako zaista želi sastanak i sa Demokratama i Urom, mora trajno da napušti Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. - Poništavamo politički dogovor sa DPS-om po kojem je formiran ovaj odbor i tražimo sveobuhvatnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva. Podržavamo Plan za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koji su predstavili Demokrate i Ura, a koji je dobio podršku EU i drugih članica međunarodne zajednice, za šta je potrebno formiranje novog ad hoc odbora. Obavezujemo se da nikada nećemo ulaziti ni u predizbornu, ni u postizbornu koaliciju sa DPS-om, te da joj na bilo koji način nećemo pružiti podršku za njeno učešće u izvršnoj vlasti na lokalnom i državnom nivou u bilo kakvom aranžmanu – navodi se u obavezujućem aktu.

ZAHTJEVI

Traži se od DF-a da na lokalnom i državnom nivou ostvari političku komunikaciju i saradnju sa opozicionim političkim subjektima, koja će se temeljiti „na međusobnom razumijevanju, uvažavanju različitih stavova, poštovanju rejtinga lidera i političkih subjekata, prihvatanju autonomnosti svih opozicionih političkih subjekata u dijelu donošenja odluka i osmišljavanju strategije vaninstitucionalnog djelovanja i izbjegavanju međusobnog političkog optuživanja ili drugog vida trvenja zbog čega bi opozicija gubila na ugledu“. Demokrate i Ura navode da su posljednji događaji još jednom pokazali da je kršenjem zajedničkog dogovora opozicije, odnosno prekidom bojkota Skupštine, napravljena velika greška i ustupak DPS-u. Oni su poručili DF-u da je upravo taj savez prekršio opozicioni dogovor iz 2016. godine, te da nije prihvatio plan za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je, kako navode, za cilj imao stvaranje uslova za održavanje prvih slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori. - Demokrate i Ura uvijek će biti tu da pokažu solidarnost i pruže podršku svima u borbi sa nepravdom, da zaštitimo pravo i pravdu kada se gaze Ustav, zakon i prava poslanika i opozicionih kolega – navodi se u obavezujućem aktu i poručuje DF-u da taj akt nude „imajući u vidu da ste do sada svaki put izigrali naše povjerenje, obesmislili svaku opozicionu inicijativu i pokušaj koordiniranog djelovanja, da ste jednostrano prekinuli bojkot Skupštine i formirali Odbor za dalju reformu izbornog zakonodavstva kao politički dogovor sa DPS-om, u cilju uspostavljanja povjerenja između opozicionih subjekata u Crnoj Gori, kao preduslova za dalji rad“.

,,SOLIDARNOST“

-Dok smo se mi solidarisali sa vama, vi, lideri i pojedini poslanici DF-a, zajedno ste sa DPS-om iskonstruisali najprljaviju aferu protiv predsjednika Demokrata, širili i podgrijavali neistine o predsjedniku Ure, te za sve vaše neistomišljenike u opoziciji izgovarali najteže kvalifikacije i uvrede. Demokrate i Ura podsjećaju DF i da je posljednji sporazum o nenapadanju između opozicije iz marta 2016. godine prekršio poslije nepuna dva dana“ - piše u aktu. Demokrate i Ura su, u slučaju da za DF budu prihvatljivi njihovi uslovi, za sastanak svih parlamentarnih opozicionih subjekata, uključujući i Klub nezavisnih poslanika, odredili Zdenku Popović, Moma Koprivicu, Borisa Bogdanovića, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Zorana Mikića. - Prije sastanka neophodno je konsenzusom odrediti osobu koja će predsjedavati prvim sastankom parlamentarne opozicije. Ukoliko su i vama opšti ciljevi organizovanje slobodnih i poštenih izbora, sloboda, vladavina prava, socijalna stabilnost, funkcionalnost države i njenih institucija, rješavanje problema građana, onda ne postoji nijedan razlog da odbijete predlog - poručili su Demokrate i Ura. DF je uputio u ponedjeljak pismo opozicionim partijama u kojem ih još jednom poziva da zajedničkim vaninstitucionalnim djelovanjem, odnosno opštim građanskim protestima, postignu, kako su naveli, zajednički cilj – smjenu režima i stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. Lideri DF-a, Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, koji su potpisnici pisma, poručili su da su otvoreni za svaku ideju i prijedlog kolega iz opozicije, te da pismom žele da iniciraju sastanak cjelokupne parlamentarne opozicije, bez ikakvog uslovljavanja, na kojem bi razmotrili mogućnosti za zajedničko djelovanje.

Portal Analitika