Abiznis

Ulaganja od oko 200 miliona eura za bolji život Podgoričana

Podgorica će u narednom periodu sigurno imati veliku razvojnu ekspanziju, čemu će doprinijeti ulaganja od minimum 200 miliona eura u naredne četiri godine, što će obezbijediti veći kvalitet života građana, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i rukovodstva Glavnog grada predvođenog gradonačelnikom Ivanom Vukovićem.
Foto: gov.me/V. Tomović
Foto: gov.me/V. Tomović
Portal AnalitikaIzvor

Marković je, kako je saopšteno, čestitao predstojeći Dan Glavnog grada Podgorice građanima i lokalnom rukovodstvu, ističući da Podgorica prati dinamičan razvoj na državnom nivou.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena projektima vrijednim desetine miliona eura, koji se prije svega tiču putne i komunalne infrastrukture kao ključnih preduslova razvoja,dodaje se.

Kako su naveli, Vuković je informisao o napretku u projektima vezanim za zaobilaznice oko grada, izrazio očekivanje da će se naredne godine početi sa izradnjom kolektora za prečišćavanje otpadnih voda ali i ukazao na nove projekte kakvi su solarna elektrana i proizvodnja električne energije iz bio gasa. Pozitivnim je ocijenio i ulaganja Vlade u obrazovne objekte kakvi su vrtići i pozitivnim ocijenio dalje planirane investicije u toj oblasti.

„Raduju nas brojne aktivnosti Vlade na kapitalnim projektima od kojih će benefite imati i Glavni grad. Posebno nam je značajan i obavezujući projekat bulevara prema Danilovgradu“, kazao je Vuković ističući da je za realizaciju brojnih izuzetno važnih projekata za Glavni grad ključna bila podrška Vlade koju dobijaju na svim nivoima.

Marković je kazao da Podgorica može očekivati benefite i od najavljenih ulaganja u revitalizaciju elektro mreže, kao i od planirane valorizacije aerodroma. Razgovarano je i o izazovima na kompleksnim projektima kakav je bulevar kroz Donju Goricu, ali i konstatovana potreba unaprjeđenja komunalnog reda i čistoće na cijeloj teritoriji grada.

''Zajednički je ocijenjeno da će dodatan podsticaj za razvoj dati promjene nekoliko zakona na kojima se trenutno radi, a koji bi trebalo da doprinesu boljoj naplati lokalnih prihoda. Predsjednik Marković je ukazao na novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave, čije usvajanje se očekuje u Skupštini Crne Gore, a kroz koji će za opštine biti izdvojeno 14 miliona eura više. Dio tog novca biće opredijeljen i za Glavni grad''-navedeno je u saopštenju.

„Ovakvo rješenje će opštinama dati više mogućnosti da konsoliduju finansije ali i da se usmjere na razvojne projekte“, ocijenio je Marković.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih ocijenio je stabilnom političku situaciju na lokalnom nivou i rad u lokalnom parlamentu ocijenio konstruktivnim.

Portal Analitika