Društvo

Smijenjen predsjednik Sindikata Policijske akademije Danilovgrad

Predsjednik Sindikata Policijske akademije Danilovgrad, Žarko Mrdović, smijenjen je danas, odlučeno je na vanrednoj sjednici Skupštine Sindikata.
Smijenjen predsjednik Sindikata Policijske akademije Danilovgrad
Portal AnalitikaIzvor

''Obavještavamo javnost da je u skladu sa Statutom Sindikata Policijske akademije, održana vanredna sjednica Skupštine Sindikata, na kojoj je smjenjen dosadašnji predsjednik Žarko Mrdović, a istovremeno izabrano novo sindikalno rukovodstvo. Razlog za razrješenje dosadašnjeg predstavika radnika u toj instituciji, su brojne mahinacije i zloupotrebe od strane Mrdovića, koji je u proteklih 10 godina  monopolizovao sindikalnu organizaciju, prouzrokujući njenu nefunkcionalnost i destruktivnost sindikalnog djelovanja, a sve u isključivo ličnom interesu bez konsultacija sa članovima Sindikata, zbog čega je Skupština Sindikata bila prinudjena  na ovakvu odluku'', navodi se u saopštenju Skupština Sindikata Policijske akademije.

Kako dodaju, kao najviši organ sindikalne organizacije Policijske akademije imaju obavezu da ukažu na zloupotrebu ove organizacije od strane gdina Žarka Mrdovića.

''Mrdović je u kontinuitetu svoje lične interese i aspiracije nevlašćeno predstavljao kao interese i stavove svih članova Sindikata, koristeći svoju poziciju predsjednika, iako su se njegovi zahtjevi bili isključivo lično motivisani. Članovi Sindikata su prozreli namjere Mrdovića koji je podržan samo od manje grupe zaposlenih, mahom nastavnika u pokušaju očuvanja privilegija koje uživaju, u nastojanju da spriječi nesmetan proces rada i realizaciju aktivnosti ustanove, iznoseći niz neistina na račun rada Akademije, i prijeteći blokadom rada ustanove kroz najavljeni generalni štrajk koji nema uporište u sindikalnoj organizaciji. Bez ikakvog obavještenja organa i članstva Sindikata, uz zloupotrebu povjerenja i položaja koje mu je ukazano, gdin Žarko Mrdović je u ime Sindikata, iznio niz teških optužbi na račun rada Policijske akademije i njenog upravljanja u dopisima koje je poslao na adrese predsjednika Vlade, ministra prosvjete, lokalne zajednice, te Upravnog odbora Policijske Akademije. S obzirom, da smo o navedenom obaviješteni tek naknadno, na sjednici Skupštine, sazvanoj tek nakon slanja dopisa u ime Sindikata, gdin Mrdović je prekršio svoja statutarna ovlašćenja i nadležnosti, jer je bez saglasnosti i odluka organa Skupštine i njenog članstva, zloupotrijebio položaj sindikalnog povjerenika. Mrdović je sačinjavajući  brojne podneske i dopise nastojao da diskredituje funkcionalost ustanove, pokušavajući da izazove vanredno stanje i blokadu rada Akademije, a istovremeno potpisujući navedene podneske lično bez sazivanja Izvršnog odbora, predstavljući da je to stav svih članova Sindikata, čime je zloupotrijebio funkciju predsjednika sindikata u ličnom interesu'', ističe se u saopštenju.

Prema daljim navodima , ovakav način donošenja odluka bez obavještavanja i saglasnosti članstva i organa Sindikata, slanja dopisa u ime Sindikata na adrese van ustanove, prijetnje štrajkom i medijima, nije stav Skuštine Sindikata. 

''Jer smatramo da je takvim ponašanjem predsjednik Sindikata zloupotrijebio  svoju funkciju i ugrozio ugled i ustanove i nas zaposlenih. Novo rukovodstvo Sindikata ostaje privrženo sindikalnom djelovanju, očuvanju i daljem poboljšanju socijalnog statusa zaposlenih, ali i unapređenju rada Ustanove, njenih kapaciteta, promociji njenog ugleda i značaja, koji uživa kao obrazovni centar za obuku budućih policijskih kadrova'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika