Region

Agenti u „zaklonu“ povučene amnestije?

U Ministarstvu pravde u Skoplju pripremljen je novi zahtjev Atini za izručenje dvojice odbjeglih bivših agenata Uprave za bezbjednost i kontrašpijunažu MUP-a Makedonije - Gorana Grujevskog i Nikole Boškovskog - koje je u maju Vrhovni sud Grčke konačnom odlukom oslobodio ekstradicionog pritvora na osnovama amnestije makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova.
Agenti u „zaklonu“ povučene amnestije?
Novosti.rsIzvor

U obnovljenom zahtjevu za izručenje dvojice odbjeglih agenata, kako je objavljeno u Skoplju, grčkom pravosuđu se “nudi” argumentovano “tumačenje” da je grupno pomilovanje Ivanova za ukupno 57 osumnjičenih ili optuženih aktera masovnog prisluškivanja u zemlji po optužnicama Specijalnog tužilaštva (SJO) - nezakonito.

U dijelu argumentacije tog akta objašnjava se da je pomilovanje od prije dvije godine, sam Ivanov, poslije dva mjeseca – povukao.

Uprkos toj činjenici Vrhovni sud Grčke je oslobodio Grujevskog i Boškovskog. I, za sada su oni zaštićeni od deportacije u Makedoniju gdje ih čeka zatvor i sudski procesi kao ključne aktere mega afere masovnog prisluškivanja.

Neizvjesno je da li će kod grčkog pravosuđa “proći” dodatna argumentacija Makedonije. Tek, u pomenutom Ministarstvu u Skoplju tvrde je u pripremljenom zahtjevu za izručenje “detaljno obrazloženo kako je predsjednik Ivanov donio odluku za koju u tom trenutku nije postojao pravni osnov“.

U konačnoj odluci Vrhovnog suda Grčke ekstradicija je odbijena pozivanjem na aboliciju i uz kratko obrazloženje da Grujevski i Boškoski u Skoplju ne bi dobili fer suđenje. Ukazano je i da - jednom donešena odluka o pomilovanju ne može biti povučena. A, prethodno je nepravosnažnom odlukom osnovnog suda u Solunu bila naložena ekstradicija.

Dvojica bivših makedonskih obavještajaca (Grujevski je bio načelnik Pete uprave MUP-a Makedonije, a Boškovski agent UBK), u ekstradicioni pritvor kod Soluna dopali su poslije hapšenja, 18. oktobra lane na aerodromu Makedonija, u pokušaju da napuste Grčku sa lažnim bugarskim pasošima.

Cilj im je bio da otputuju u Budimpeštu, predstavljajući se kao Hristo Atanasov i Nedžmi Hasan. Planirali su bijeg u Mađarsku i da tamo dobiju azil, kao što su vlasti premijera Viktora Orbana to sada obezbijedile odbjeglom osuđeniku iz Skoplja - bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom.

Grujevski i Boškovski su sada slobodni u Grčkoj. No, bez prava da napuste tu zemlju, jer ih čekaju još dva suđenja – za rješavanje njihovog zahtjeva za dobijanje političkog azila i zbog falsifikovanja putnih isprava.

OPTUŽNICE

U optužnicama Specijalnog javnog tužilaštva Makedonije Goran Grujevski i Nikola Boškovski navedeni su kao ključni akteri nezakonitog prisluškivanja i potom uništavanja sistema za praćenje komunikacija.

Suđenja grupi optuženih u slučajevima „Tvrđava“, „Target“ i „Tvrđava 2“ pred Krivičnim sudom u Skoplju, zbog počinjenih djela „zločinačko udruživanje“, „falsifikovanje službene isprave“, „zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“... u toku su. No, bez odbjeglih ključnih aktera mega afere.

Portal Analitika