Društvo

Opština i MORT odgovorni za ekološku agoniju u Pljevljima

Odbijanje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju toplane u Pljevljima dokaz je manilupacije javnosti sa kratkoročnim i srednjoročnim mjerama koje su osmislili Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) i lokalna uprava, ocijenili su iz ekoloških organizacija Ozon i Breznica.
Opština i MORT odgovorni za ekološku agoniju u Pljevljima
MinaIzvor

Kako su rekli, Ministarstvo i lokalna uprava nijesu prihavatili njihov predlog da građanima Pljevalja koji žive u urbanom jezgru i koriste usluge postojećih toplana, subvencionišu prelazak na, sa ekološkog aspekta najprihvatljiviji izvor, električnu energiju.

Iz Ozona i Breznice su kazali da su Ministarstvo i lokalna uprava, koristeći kredibilitet Mašinskog fakulteta, još jednom pokušali "zamazati oči“ javnosti i neutralizovati nagomilano nezadovoljstvo građana Pljevalja, izazvano tendom porasta malignih i kardiovaskularnih oboljenja, odlaskom mladih iz rodnog kraja i ugroženom životnom sredinom.

“Smatramo da ne postoji nijedno opravdanje što već ove zime nije stavljena u funkciju planirana nova toplana, koja je famozna srednjoročna mjera i od životne važnosti predstavljen projekat, koji bi trebalo i da je javni interes”, naglasili su iz Ozona i Breznice.

Iz tih organizacija su rekli da će građani Pljevalja, zbog proceduralnih propusta i nesposobnosti lokalne uprave, i ove zime biti žrtve nebrige i lošeg upravljanja, koje se u njihovom slučaju najviše manifestuje na zdravlje.

“Ono što bi bio moralni čin bile bi ostavke najodgovornijih za ovaj neuspjeh i tu ne mislimo na službenike koji su vodili prepiske, već na čelnike lokalne uprave i Vlade koji su prošle godine uoči i nakon lokalnih izbora uvjeravali građane da će kratkoročne i srednjoročne mjere dati rezultat već ove godine”, istakli su u saopštenju.

U Ozonu i Breznici smatraju da bi bilo potrebno sa Elektroprivredom Crne Gore razgovarati o rokovima i modelu kojim bi kroz projekat "ekološke“ rekonstrukcije prvog bloka TE Pljevlja trebala biti izgrađena infrastruktura za toplifikaciju Pljevalja.

Smatraju i da treba postići dogovor da se do tada građanima Pljevalja omogući korišćenje električne energije tokom sezone grijanja po subvencionisanim cijenama, a to jeste javni interes.

“Potrebno je i razmoriti opravdanost daljih aktivnosti oko izgradnje planirane toplane, od koje samo vidimo da bi neko imao koristi kroz različite "ugradnje“, a namjenjena finansijska sredstva bi mogla biti kroz Eko fond iskorišćena za subvencionisanje cijene električne energije za građana tokom zimske sezone i nabavku adekvatnih ekološko prihvatljivih uređaja za najugroženija domaćinstva”, naveli su iz Ozona i Breznice. 

Oni su pozvali građane Pljevalja da otvaranje poglavlja 27 shvate kao priliku da konačno riješe “ekološku katastrofu u koju su dovedeni porgrešnim politikama i lošim upravljanjem u pretodnih nekoliko decenija”.

Portal Analitika