Abiznis

Sozinu, Budoš i Vrmac redovno održavaju

Predstavnici Direkcije za saobraćaj i Monteputa tvrde da je oprema u tunelima uvijek ispravna, dok se investicionim održavanjem mijenjaju zastarjeli sistemi
Sozinu, Budoš i Vrmac redovno održavaju
PobjedaIzvor

Tuneli Sozina, Budoš i Vrmac su dobro osvijetljeni, prozračni, čisti i sigurni za korisnike, saopštili su Pobjedi predstavnici Monteputa i Direkcije za saobraćaj. Oni tvrde da su rijetke primjedbe korisnika na uslove saobraćanja u ovim tunelima, kao i da nakon rekonstrukcija i redovnih ulaganja u ove objekte dobijaju pozitivne ocjene od učesnika u saobraćaju. Predstavnici Direkcije za saobraćaj podsjetili su da je tunel Budoš na magistralnom putu Podgorica – Nikšić pušten u saobraćaj u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog vijeka. Dugačak je 1.114 metara.

- Tunel je urađen po tadašnjim standardima koji nijesu propisivali izradu hidroizolacije, pa je vremenom počela da kapa voda, što je predstavljalo opasnost za bezbjednost učesnika u saobraćaju, a vlaga je uticala na rad rasvjete - kazali su iz Direkcije i dodali da su 2014. godine uradili djelimičnu hidroi z o l a c i j u i k a n a l i s a l i atmosfersku kanalizaciju kroz program redovnog održavanja puteva. Vrijednost ovih radova je bila 250.000 eura, a istovremeno je urađena i kompletna nova instalacija rasvjete u tunelu sa ugradnjom led svetiljki, po najvećim standardima za ovakve vrste radova.

Tunel Vrmac je dugačak 1.637 metara, a iz Direkcije podsjećaju da je kompletna rekonstrukcija trajala od 2005. do 2007. godine. - Vrijednost rekonstrukcije sa dodatnim radovima zbog urušavanja koštala je 14 miliona eura. Urađena je hidroizolacija, sekundarna obloga, oprema za ventilaciju i rasvjeta – kazali su iz Direkcije i dodali da je tokom redovnog održavanja konstatovano da su se na pojedinim manjim mjestima pojavili tragovi vlage, koju će sanirati. Iz Monteputa koji gazduje Sozinom saopšteno je da je ovaj tunel siguran za sve korisnike, a izgrađen je i opremljen u skladu sa evropskom direktivom o minimalnim zahtjevima za bezbjednost u tunelima 2004/54/EC i ima sve obavezne sisteme - za zaštitu od požara, za automatsku detekciju incidenata, za video-nadzor, ima devet izlaza za evakuaciju, sistem za ventilaciju, 28 promjenljivih saobraćajnih znakova, 42 hidranta i 29 SOS kab i n a z a t e l e f o n s k u komunikaciju sa Komandnim centrom, koje imaju po dva protivpožarna aparata.

- Redovnim održavanjem oprema je uvijek ispravna, a investicionim se zastarjeli sistemi mijenjaju – naveli su iz Monteputa i dodali da mjerenja vidljivosti i koncentracije ugljen-monoksida vrše svakih 15 sekundi, a ventilacija se uključuje kad jedan od parametara pređe minimalnu vrijednost definisanu projektom. - Dežurni operater u Komandnom centru uključuje ventilaciju i prije automatskog uključenja, posebno prilikom ljetnjih gužvi. U incidentnim situacijama operateri nerijetko zatvore tunel na nekoliko minuta dok ga ventilacija pročisti od dima iz vozila sa neispravnim izduvnim sistemima – rekli su iz Monteputa i podsjetili da imaju 22 ventilatora, svaki snage 30 kW i još dva u evakuacionom tunelu.

Tvrde da svi ventilatori rade, da su u Sozini i Rašu sa prilaznim saobraćajnicama početkom godine zamijenili natrijumove sijalice led rasvjetom, osim na ulascima u tunele, što je koštalo 275.000 eura i poboljšalo osvijetljenost za 50 odsto. Kazali su da svakodnevno čiste tunele i kanale za odvod vode, a da Sozinu i Raš peru jednom godišnje. Sozina je puštena u saobraćaj 13. jula 2005, duga je 4.200 metara, a koštala je 75 miliona eura. Za održavanje i naplatu putarine zaduženo je 80 radnika.

U sistem za nadzor ulažu 890.000 eura

Sistem za nadzor Sozine star je 13 godina i u toku je zamjena kompletnog sistema za nadzor i upravljanje opremom, sistema za video-nadzor i sistema za automatsku detekciju incidenata. Na taj način sva oprema u tunelu prati tehnološki razvoj – poručuju iz Monteputa i dodaju da je vrijednost ove investicije 890.000 eura. Navode da je, osim toga, za prvih deset mjeseci u tunel uloženo još 647.000 eura i da su sva ulaganja iz sopstvenih sredstava.

Posljednji prigovor prije dva mjeseca

Iz Monteputa navode da su rijetki prigovori učesnika u saobraćaju na kvalitet tunela Sozina. - Posljednji prigovor imali smo prije dva mjeseca, kada je direktor Sektora za upravljanje i održavanje tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica primio nezadovoljnog korisnika i u razgovoru mu predstavio sistem ventilacije i način funkcionisanja – rekli su iz Monteputa.

Portal Analitika