Region

Vučić: Barbara je divno izvještavala

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ide na sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu bez obzira da li će biti otvorena za javnost "da kaže istinu".
Vučić: Barbara je divno izvještavala
Beta/N1Izvor

"Reći ću istinu koliko smo uložili truda da dođemo do kompromisa a suprotna strana to nije željela", rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju.

On je naglasio i da će u "lice reći" to i onima koji su učestvovali u tome da se ne dođe do kompromisa.

Prema njegovim riječima, za Beograd je Briselski sporazum bio "težak kompromis", ali je Beograd "ispunio sve svoje obaveze".

"Priština nije ni jednu koju je imala a to je Zajednica srpskih opšina", rekao je Vučić.

On je rekao da poslije sjednice Savjeta bezbjednosti ide u Brisel na poziv visoke predstavnice Evropske unije Federije Mogerini, gdje će biti i drugi politički predstavnici iz regiona.

"Poziv su dobili Rama, Zvizdić, Zaev, Đukanović, Tači i ja", rekao je Vučić.

On je rekao da je to neka "čudna kominacija, tri - tri", misleći na broj premijera i predsjednika.

"Pretpostavljam da je htjela da nađe neki način da spoji Beograd i Prištinu", rekao je Vučić, očekujući da će ipak glavna tema biti "sveobuhvatna regionalna saradnja" i CEFTA.

"Moj posao je da idem tamo, da ne odem optužili bi Srbiju kao remetilački faktor regionalnih odnosa", rekao je Vučić.

O rezoluciji Prištine - žele da zatvore vrata za svaki dijalog

Aleksandar Vučić je izjavio je da je nije fasiciniran rezolucijom koju je usvojila Skupština Kosova o normalizaciji odnosa i ocijenio da njome Priština suštinski želi da zatvori vrata svakom dijalogu sa Beogradom.

Vučić je rekao da se rezolucijom predviđa da svaki dogovor mora da vodi punoj nezavisnosti Kosova, nepromjenjivosti granica i da mora da bude zadržana cjelovitost teritorije po unitarnom principu, odnosno da ne može da postoji federacija na dijelu teritorije ili nešto slično.

"Ovim papirom rekli su - mi hoćemo sve i to po svaku cijenu i spremni smo tobože za dijalog, ali ne znam pored ovakvih zahtjeva o čemu da vodimo dijalog i razgovaramo, o skijanju, ljetovanju, ne zna šta bi trebalo da bude tema", rekao je Vučić.

On je kazao i da je dobro razumio poruku Prištine kada je povećana taksa.

"Taksu uvodite u dva slučaja ili kada ste sišli sa uma ili da kada hoćete da isprovocirate Srbiju da preduzme neke druge mjere, ne biste li ušli u bilo kakvu vrstu drastičnijeg oružanog sukoba", rekao je Vučić i dodao da je Beograd do sada uspješno izbjegavao sve zamke.

On kaže da želi rješenje za Kosovo, ali da ga još nema i da je jedno od rješenja koje je nudio razgraničenje, ali da o tome ne razgovara sa Albancima i da za to nema saglasnost sprske strane.

Vučić je rekao da će kompromisno rješenje teško biti postignuto, posebno poslije rezolucije koju je kosovska skupština usvojila.

"Želim rješenje svim srcem i snagom, ali nemamo ga nijesmo ni blizu, ne razgovaramo, nismo nigdje", rekao je Vučić.

On je kazao da "noćima nije spavao", ali da se "smirio" kada je sinoć u obraćanju javnosti rekao građanima da će zaštiti srpski narod na Kosovu. Vučić nije odgovorio na pitanje kako će ga zaštititi, navodeći da narod odlično razumije o čemu on govori.

Vanredni izbori zavise od situacije u zemlji

Vučić je rekao da "ne zavisi sasvim od njega, ni od nas" da li će biti vanrednih izbora već "od situacije u zemlji", prije svega na Kosovu.

"Ja bih sa radošću išao na izbore, vjerujem da bismo ostvarili do sada najubjedljiviju pobjedu", rekao je Vučić, navodeći da su njegovi saradnici "listom" za izbore.

On je rekao i da je "uvijek spreman da ide na izbore ako to veliki broj ljudi želi" i negirao da je izjavio da neće ispuniti zahtjeve sa protesta makar ih bilo pet miliona na ulici. On je dodao da neće, kao Makron, da podlegne "pritisku ulice", opozicije koja je krala i razorila državu, navodeći da će uvijek da poštuje narod.

"Zato i kažem narodu - izvolite izbore", rekao je Vučić.

Na riječi novinara Prve televizije da je na protestu protiv nasilja u Beogradu šetalo između sedam i deset hiljada ljudi, on je odgovorio da je onda "Barbara divno izvještavala" i da on nije vidio "deset hiljada".

Portal Analitika