Abiznis

Veći promet na Montenegroberzi

Suprotan smjer indeksa i veći promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je Centralna banka (CBCG) uvela moratorijum u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM), odnosno mjeru privremene obustave plaćanja obaveza tih finansijskih institucija na 45 dana.
Veći promet na Montenegroberzi
Mina biznis/Portal AnalitikaIzvor

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 0,1 odsto na 829,12 poena, a MONEX oslabio neznatno na 10.750,69 bodova.

Promet, realizovan kroz 55 transakcija, bio je 1,4 puta veći od prošlosedmičnog i iznosio je 370,92 hiljade EUR.

Najveći udio u prometu imale su dionice Jugopetrola, i to 55,5 odsto. Akcija Jugopetrola rasla je 1,3 odsto na 11,8 EUR.

CBCG je početkom sedmice saopštila da su od privremene obustave plaćanja obaveza izuzete obaveze po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja - plate, penzije, socijalna davanja povjerilaca banaka, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekući troškovi koji su neophodni za redovno funkcionisanje banaka.

Guverner CBCG, Radoje Žugić kazao je da su svi deponenti Atlas i IBM banke, sa nivoom depozita do 50 hiljada EUR, potpuno bezbjedni i zaštićeni i biće isplaćeni nakon isteka moratorijuma od 45 dana.

Predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević, pozvao je crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića, da zbog uvođenja privremene uprave u Atlas i IBM-u i zaštite ukupnog bankarskog sistema, hitno reaguju u granicama njihovih ovlašćenja.

On je, u otvorenom pismu upućenom Đukanoviću i Markoviću, kazao da se nada da je jasno da je nezadovoljstvo građana, njihovih klijenata, ogromno i da su bili svjedoci veoma neprijatnih situacija na šalterima poslovnica Atlas banke nakon uvođenja privremene uprave.

Dionice Zetatransa porasle su 7,2 odsto na 67 centi, a Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 1,1 odsto na 78,83 centa.

Akcije Crnogorskog Telekoma jačale su 3,1 odsto na 1,65 EUR. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dopunilo je ove sedmice optužnicu protiv bivših čelnika Crnogorskog Telekoma, Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića u predmetu Telekom, koju im je Viši sud ranije vratio na doradu.

Iz SDT-a je saopšteno Danu da su otklonjeni svi nedostaci i optužnica je dopunjena dokazima, a biće dostavljen i sporni ugovor koji su potpisali optuženi.

Akcije Elekprivrede (EPCG) zadržale su se na prošlosedmičnih 3,5 EUR. Iz kompanije je saopšteno da će naredne godine početi projekat rekonstrukcije i modernizacije pet malih hidroelektrana (mHE), čija je procijenjena vrijednost 3,26 miliona EUR.

EPCG je, kako su saopštili njeni predstavnici, potpisala ugovor prema kojem će se izraditi projektna dokumentaciju za potrebe rekonstrukcije pet mHE u sastavu hidroelektrane (HE) Perućica - Rijeka Crnojevića, Podgor, Lijeva Rijeka, Šavnik i Rijeka Mušovića. Te mHE su izgrađene sredinom prošlog vijeka.

Pale su akcije Luke Bar 4,5 odsto na 19,11 centi. Akcionari barske kompanije su ove sedmice izabrali novi Odbor direktora, treći u posljednjih mjesec i po.

Za predstavnike državnog kapitala u Bordu, na predlog Vlade, izabrani su Nedžib Ibrišimović, Vladan Radonjić, Biljana Jakić i Vojin Žugić, dok će manjinske akcionare i dalje zastupati Aleksandar Jovović.

Nakon toga je za predsjednika Odbora direktora Luke Bar na konstitutivnoj sjednici jednoglasno izabran Vojin Žugić. Za zamjenika predsjednika novog saziva Odbora izabran je Aleksandar Jovović.

Pale su akcije Plantaža 4,2 odsto na 11,5 centi, Port of Adrie neznatno na 10,85 centi, kao i Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 3,6 odsto na 6,75 EUR.

Fondovima je trgovano za 2,97 hiljada EUR. Eurofond je rastao 2,5 odsto na 0,41 cent, dok je Trend gubio 5,1 odsto na 5,61 cent.

Državnim obveznicama je trgovano za 30,7 hiljada, a korporativnim za 50 hiljada EUR.

Ukupan promet na Montenegroberzi u novembru je iznosio 665,13 hiljada EUR i bio je 88 odsto manji u odnosu na oktobar.

„U poređenju sa novembrom prošle godine, promet je manji oko 53 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 30,23 hiljade EUR, a veći dio prometa, 88 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Tokom 22 dana trgovanja u novembru zaključeno je 176 transakcija. Od ukupnog broja transakcija, 67 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

Sedmicu je obilježila i informacija da je dugogodišnji direktor Montenegroberze, Gojko Maksimović, podnio ostavku na tu funkciju.

Portal Analitika