Svijet

Gutereš poziva Kosovo i Srbiju na uzdržanost

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost poslije odluke Kosova da formira vojsku pozivajući “sve strane” na uzdržanost.
Gutereš poziva Kosovo i Srbiju na uzdržanost
B92/Portal AnalitikaIzvor

U Savjetu bezbjednosti je održan neformalni sastanak na zahtjev Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je odluku Kosova koju podržavaju SAD i pozvao na hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN.

Predstavnici 15 zemalja članica Savjeta sinoć su održali neformalni sastanak, prenijeli su diplomatski izvori u UN.

Isti izvori su poslije tog sastanka rekli da je Rusija, koja podržava Srbiju, zatražila javnu sjednicu Savjeta bezbjednosti početkom naredne nedjelje.

Diplomatski izvori su naveli da bi Vučić mogao da učestvuje na toj sjednici i dodali da su evropske zemlje rezervisane da sjednica bude javna.

Drugi detalji nijesu saopšteni.

Ruska agencija TASS piše da je sjednica SB UN zakazana za ponedjeljak.

Gutereš je sa svoje strane rekao da je sa “zabrinutošću” primio vijest iz Kosova.

“Rezolucija 1244 iz 1999. godine je jedini pravni okvir za međunarodno bezbjednosno prisustvo” na Kosovu, a snage NATO-a (Kfor) su zadužene za sigurnost i bezbjednost tog područja, rekao je generalni sekretar UN i dodao da svako ograničenje odgovornosti Kfora u obavljanju bezbjednosne dužnosti ne bi bilo u skladu sa rezolucijom.

Gutereš je pozvao “sve strane na uzdržanost u akcijama koje bi povećale tenzije i izazvale nazadovanje dijaloga” pod okriljem Evropske unije u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Američka podrška formiranju vojske Kosova dolazi nakon što su SAD u oktobru od Gutereša zatražile da pripremi strategiju okončanja misije UN poslije skoro 20 godina prisustva na Kosovu.

Džon Bolton, savjetnik za nacionalnu bezbjednosti SAD koje daju najviše novca u UN, zalaže se za kraj mirovnih operacija koje, kako smatra, više nemaju razloga da budu na terenu, a među njima su misije na Kosovu, Kipru i zapadnoj Sahari.

Portal Analitika