Društvo

Eraković: Smanjićemo liste čekanja, ulagaćemo u edukaciju i opremu

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković predstavio je danas rezultate rada u toj zdravstvenoj ustanovi u tekućoj i najavio ambiciozne projekte za narednu godinu.
Eraković: Smanjićemo liste čekanja, ulagaćemo u edukaciju i opremu
S. G.
S. G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

On je na radnom doručku sa novinarima ocijenio da ostvareni rezultati služe za ponos i pokazuju koliko rada, truda i energije ulažu svi zaposleni u KCCG.

„Trenutno imamo preko 2.500 zaposlenih, od čega oko 550 ljekara. Na godišnjem nivou hospitalizujemo 40 hiljada pacijenata i obavimo preko 1,5 milion usluga. Na specijalizaciji su 202 doktora i u 2019. očekujemo 60 novih specijalista. Trudićemo se da eliminišemo nejasnoće i negodovanja i sigurno da je mnogo više pozitivnih stvari. Nemoguće da sa ovolikim brojem usluga ne bude propusta“, istakao je Eraković.

Naveo je da su fokusirani na jačanje kadrovskih kapaciteta i kontinuiranu medicinsku edukaciju.

„Takođe se moramo fokusirati na nabavku nove opreme. Do kraja godine ćemo pustiti u rad linearni akcelerator, čime ćemo pospješiti terapiju onkoloških pacijenata. Planiramo da nabavimo još jedan naredne godine. Tada bi imali tri, po čemu bi bili najbolji u regionu. Linearni akcelerator je do sada najveća investicija u zdravstvenom sistemu jer košta oko 2,5 miliona eura“, precizirao je Eraković.

Najavio je i instalaciju nove angio sale, što će omogućiti uvođenje novih procedura koje do sada nijesu rađene, kao i nabavku nove opreme za urologiju.

„U dogovoru sa Fondom za zdravstveno osiguranje pripremamo tzv. Fond za eksperte, tako da ćemo biti u prilici da ugostimo najznačajnija imena iz oblasti medicine. Prioritet nam je i dalje smanjivanje liste čekanja, koje su ubjedljivo najmanje u poređenju sa bilo kojim centrom u regionu. Postoje liste čekanja za određene segmente, ali za bilo kog hitnog pacijenta nema čekanja“, podvukao je Eraković

Naredne godine će se, kako je dodao, investirati i u infrastrukturne projekte, od kojih su najznačajniji otvaranje nove jedinice klinike za neurologiju, rekonstrukcija interne klinike i centra za plastičnu hirurgiju.

„Takođe je predviđeno izmještanje klinika iz parka Petrovića u krug KCCG. Želimo da u narednoj godini pustimo u rad novi centar za genetiku i imunologiju“, rekao je Eraković.

Napominjući da se u KCCG trude da dostupnost ljekara bude maskimalna, Eraković je naglasio da će ključna tačka biti dolazak novih doktora, čime će se udvostručiti ljekarski kapaciteti.

„Moramo voditi računa i o tome da se prostorni kapaciteti KCCG moraju proširiti. Što se tiče budžeta za narednu godinu, još nemamo zvaničan budžet i u toku su pregovori sa Fondom za zdravstvo. Nadamo se da ćemo imati budžet od oko 55 miliona eura, a zajedno sa platama oko 77 miliona“, kazao je Eraković.       

Portal Analitika