Kultura

Buđenje iz haosa

Još je previše stvari koje ne znamo o operaciji Indigo, ali završnica epizode pružila je makar mali, maglovit uvid u dio misterioznog menadžmenta
Buđenje iz haosa
Objektiv/PobjedaIzvor

Nakon haotično uzbudljivog finala prve, očekivali smo sve samo ne laganu, lako svarljivu premijeru druge sezone serije „Counterpart“. Novi misteriozni minuti uposlili su moždane vijuge, ali usporena radnja otvorila je prostor za predah. Režiser Džastin Marks kao da je htio da utvrdi da smo svarili dosadašnju zavrzlamu, prije nego što otkrije sve kečeve iz rukava. Način na koji je pretvorio haos u red učinio je početak druge sezone prilično impresivnim.

Opasan agent

Kolika je glumačka veličina Džej Kej Simons najviše pokazuje to što uspijeva da iznenadi čak i poslije 11 epizoda. Iako ćemo, makar do naredne, čekati mirnijeg dvojnika Hauarda Silka, koji je ostao zarobljen u tuđem svijetu, imali smo priliku da ponovo pozdravimo njegovu opakiju verziju.

Nakon terorističkog napada i zatvaranja procijepa između svijetova, Hauard je zarobljen između novonastalih tenzija na poslu i uzdržanog nestrpljenja zbog amnezije žene njegovog dvojnika koja se tek probudila iz kome. Mora da pazi koje poteze povlači u sporogorećoj špijunskoj igri.

U epizodi „Inside Out“ pojavljuju se novi likovi. Misteriozni menadžment regrutovao je bivšeg FBI agenta Naju Templ (Beti Gebriel). Kvejl je dobio novu partnerku, strogu i preciznu, oličenje autoriteta koji njemu i te kako manjka. Njen intervju sa opakim Hauardom možda djeluje bezazleno na prvu loptu, ali do sada smo naučili da je u ovoj seriji bitan svaki detalj. Najino prisustvo će definitivno biti veliki problem.

Teška pozicija

Kler, zloglasni agent Sjenka, ne dozvoljava da joj iko stane na put. Hladnokrvna ubistva obje verzije Alis novi je znak da ne bi trebalo da joj vjerujemo, ali to ne znači da je i nju zaobišla vladavina haosa. Dogovor njenog muža i Hauarda stavio ju je u vrlo tešku poziciju i jasno je da će ova šahovska partija potrajati.

Čudan i na momente nepodnošljiv odnos Kler i Kvejla, koje vezuje tajna i ljubav prema djetetu, očigledno igra veliku ulogu u sve krvavoj misteriji. Da li će karakter njenog muža, dovoljno labilan i nepouzdan, popustiti u toku ove sezone i poslati sve dođavola?

S druge strane, prava žena dobroćudnog Hauarda konačno se probudila iz kome. Isfrustrirana zbog gubitka memorije, ne osjeća se kao osoba koja je nekada bila. Kada shvati da nije bila cvjećka, pitanje je da li će je nesreća promijeniti ili će, kada se zaista prisjeti svih tajni zaturenih pod tepih, prokljuviti identitet dvojnika svog muža i navući prevarantsko lice. Opaki Hauard možda jeste nestrpljiv, ali indirektno stavlja do znanja da želi novu priliku sa tuđom Emili, koju je davno prokockao u svom svijetu.

02-hauard-i-emili

 

Neotvorene karte

Još je previše stvari koje ne znamo o operaciji Indigo, ali završnica epizode pružila je makar mali, maglovit uvid u dio misterioznog menadžmenta. Tamni krug imena, kao što su Avalon i Kilberg, otkrio je samo hiljaditi dio misterioznog ledenog brijega. Oni tvrde da znaju ko stoji iza operacije, ali stvari teško mogu da budu toliko jednostavne. Mada, imajući u vidu efekat iznenađenja koji je serija koristila do sada, sve je moguće.

03-kvejl

Početak druge sezone serije koja nas je početkom godine opčinila fantastičnim glumcima, britkim narativom i zadivljujućom misterijom, nastavio je priču tačno kako bi trebalo. Karte još nijesu otvorene, prozor u drugi svijet je trenutno zacementiran, pitanja o nedaćama koje su zadesile mirnog Silka i Boldvinovu ostala su otvorena...

I pored toga, „Counterpart“ ima istu moć: da podijeli malo, kaže dosta i učini da halapljivo želimo još. Sporiji tempo ni najmanje ne ugrožava koncept, dok god je priča ovoliko dobra da ni sedmodnevno čekanje na nastavak ne može da pokvari užitak.

Anja DROBNJAK

FOTO: tvtime.com

 

Portal Analitika