Kultura

MARAŠ: Zvončići

Kompozicija „Jingle Bells“ je prva koja je emitovana iz svemira, uživo 1965. godine. Izveli su je astronauti Tom Staford i Voli Šira, na usnoj harmonici i zvončićima. Jedna je i od najobrađivanijih u istoriji muzike. Izvodili su je mnogi izvođači: Glen Miler, Frenk Sinatra, Ela Ficdžerald, Oskar Piterson, Andrea Bočeli i The Muppets.
MARAŠ: Zvončići
Pobjeda/ObjektivIzvor

Piše:

Vladimir Maraš

 

Evo nas na pola decembra, bliže se božićni i novogodišnji praznici, a kalendarska godina polako broji posljednje dane. Svi pravimo analizu godine iza nas, svako na svoj način, ali i planove za narednu. Kao i svake godine, već od polovine decembra ljudi se polako opuštaju, poslovi se pomjeraju za januar, kafane su pune i preko dana i uveče. To je već ustaljena rabota, standard.

 

*****

U skladu sa opštim prazničnim raspoloženjem, pade mi na pamet poznata i popularna melodija „Zvončići“ („Jingle Bells“) i njena upotreba u razne moguće svrhe, upravo tokom decembra i januara svake godine.

„Džingl bels“ je kroz istoriju važila za pjesmu koja se pjeva u okolnostima kada se slavi i pije. To je jedna od najčešće pjevanih božićnih/novogodišnjih pjesama u istoriji civilizacije. Autor kompozicije je Džejms Lord Pierpont (1822 - 1893).

Prvi put je objavljena 1857. godine, pod nazivom „One Horse Open Sleigh“. Prvobitno je pisana za horsko izvođenje, iako se o toj činjenici spore muzikolozi.

Uglavnom, korak po korak, pjesma je polako prihvatana i usvajana, pa su počele da je izvode mnoge horske formacije skraja 19. vijeka. Prvi put snimljena je 1889. godine na Edisonovom cilindru.

U gradu Medford, Masačusets, SAD, u ulici High Street s brojem 19, postoji tabla sa natpisom - da parafraziram, kompozicija „Džingl bels“ napisana je ovdje. Natpis sugeriše da je kompozitor napisao tu melodiju u taverni koja se navodno nalazila na ovoj adresi.

Još jedan grad insistira da je bio domaćin kompozitoru u trenutku kada je pjesma komponovana - Savana, Džordžija. I jedni i drugi zarađuju novac od te „dileme“ i vjerovatno nemaju ni potrebu da je riješe.

 

******

Ova kompozicija je prva koja je emitovana iz svemira, uživo 1965. godine. Izveli su je astronauti Tom Staford i Voli Šira, na usnoj harmonici i zvončićima.

Jedna je i od najobrađivanijih u istoriji muzike. Ima nebrojeno mnogo različitih verzija, aranžmana, očekivanih i neočekivanih formata, dobrih i loših. Stavljana je u kontekst svih žanrova muzike, od roka, popa, pa sve do klasike ili džeza.

Osnovni motiv kompozicije vrlo često je korišćen kao lajt motiv nekih drugih, manje poznatih pjesama iz božićnog konteksta (Net King Kol–„The Christmas Song“, Brus Springstin – „Merry Christmas Baby“, Maraja Keri– „When Christmas Comes“). U različitim formacijama, u specifičnim stilovima, kompoziciju „Džingl bels“ izvodili su mnogi izvođači: Glen Miler, Bing Krozbi i grupa The Andrew Sisters, Frenk Sinatra, Ela Ficdžerald, Kaunt Bejzi, Oskar Piterson, Andrea Bočeli i The Muppets.

 

*****

Da i ja doprinesem popularnosti najpopularnije pjesme na svijetu, i to upravo u momentu kada joj je vrijeme, evo i teksta. Oslobodite grla.

 

Jingle Bells

Prva strofa

Dashing through the snow

In a one-horse open sleigh

Over the fields we go

Laughing all the way

 

Bells on bobtail rings

Making spirits bright

What fun it is to ride and sing

A sleighing song tonight

 

Idemo ruke gore!

 

Refren

Jingle bells, jingle bells,

Jingle all the way

Oh what fun it is to ride

In a one-horse open sleigh, Hey

jingle bells, jingle bells,

Jingle all the way

Oh what fun it is to ride

in a one-horse open sleigh.

 

Druga strofa

A day or two ago

I thought I'd take a ride

And soon Miss Fanny Bright

Was seated by my side

The horse was lean and lank

Misfortune seemed his lot

He got into a drifted bank

And then we got upsot.

 

Merry Christmas and Happy New Year!

 

Portal Analitika