Crna hronika

Odbijen zahtjev za izuzeće Boljevića

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je u Višem sudu u Podgorici. Na današnjem ročištu odbijen je zahtjev odbrane za izuzeće vještaka Predraga Boljevića.
Odbijen zahtjev za izuzeće Boljevića
Portal AnalitikaIzvor

Advokat Nikola Bulatović rekao je da Boljevićevi nalazi izazivaju sumnju u njegovu pristrasnost i objektivnost.

Očigledna je njegova namjera da, suprotno pravilima nauke i logike, pomogne i podupre optužni akt“, istakao je Bulatović.

Advokat je u prilog svojoj tvrdnji naveo nalaze vještačenje mobilnih telefona.

Nijedna stvar, pa ni baterija, ne može se napuniti preko 100 odsto. Ako imamo bačvu u koju staje 100 litara vode, u nju ne može stati 105 ili 110 litara. To je možda manje važno. Mnogo je važnije zašto Boljević to radi i zašto se tako izjašnjava. Kako može neko ko iznosi ovakve trvdnje da bude objektivan i nepristrasan?“, pita je Bulatović.

Boljević je, odgovarajući na tvrdnje advokata, rekao da je sudu prezentovao činjenice i podatke dostupne od proizvođača telefona.

Što se tiče dugovječnosti baterije, dokument koji možete pronaći na internetu kaže da baterije za ovaj tip telefona (‘lenovo’) – kada se telefon nalazi u stand by režimu, odnosno kada je upaljen – mogu trajati do 32 dana. Na osnovu toga možete procijeniti koliko može izdržati ugašen“, istakao je vještak.

Sud je na kraju odbio zahtjev za Boljevićevo izuzeće, ocjenjujući da okolnosti ne ukazuju na njegovu pristrasnost i neobjektivnost.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 19. decembra, u 9 časova.

TOK SUĐENJA:

10:55 Današnji pretres je završen. Suđenje se nastavlja u srijedu, 19. decembra, u 9 časova.

10:52 Branioci su uglas protestovali, tražeći od sutkinje riječ kako bi odgovorili Katniću. Opomenut je avokat Dražen Medojević.

10:51 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić navodi da „odbrana optuženih ne može biti suprotstavljena odbrani branilaca“, što se, kaže, danas desilo.

Ovdje danas optuženi nema primjedbi, a ima branilac. Pitam vas šta je činjenica“, rekao je on.

1412milivojekatnic

10:45 Boljević kaže da bi najbolje bilo da na primjedbe odbrane odgovori u pisanoj formi.

10:43 Advokat Bulatović smatra da se ponavlja slučaj izjašnjenja vještaka Lakića.

10:40 Tužilaštvo nema primjedbi na nalaz Boljevića.

10:30 Vještak kaže da se pitanja advokata Miroja Jovanovića odnose na teme koje nisu bile dio njegovog interesovanja.

Možemo ovako unedogled. Ne mogu odgovoriti ni na jedno pitanje koje nije bilo predmet analize mog vještačenja u ovom slučaju“, rekao je Boljević.

10:10 Pročitan je nalaz vještaka.

10:07 Sud je odbio zahtjev za izuzeće Boljevića. Sutkinja Mugoša je kazala da okolnosti ne ukazuju na njegovu pristrasnost i neobjektivnost.

10:05Nije mi jasno zašto mi se pokušava imputirati pristrasnost. Svi podaci se mogu lako provjeriti na internetu“, poručuje Boljević.

1412predragboljevic

10:00 Sud je pozvao Boljevića da se izjasni o navodima advokata Bulatovića. Vještak je rekao da je sudu prezentovao činjenice i podatke dostupne od proizvođača telefona.

Što se tiče dugovječnosti baterije, dokument koji možete pronaći na internetu kaže da baterije za ovaj tip telefona (‘lenovo’) – kada se telefon nalazi u stand by režimu, odnosno kada je upaljen – mogu trajati do 32 dana. Na osnovu toga možete procijeniti koliko može izdržati ugašen“, istakao je Boljević.

9:23 Sutkinja Mugoša je dala pauzu do 10 časova.

9:21 Bulatović traži da se prije odluke o izuzeću Boljevića, pored pribaljvanja njegove izjave, sprovedu i drugi izviđaju.

Da se naučna ustanova u Crnoj Gori – a to može biti Elektrotehnički fakultet u Podgorici, ali i bilo koja strana renomirana naučna ustanova – izjasni o tvrdnjama Boljevića. Treba i od prodavaca i distributera ovih mobilnih telefona pribaviti izvještaj o karakteristikama telefona u vezi spornih činjenica. Iste podatke pribaviti i od proizvođača. Ako Boljevićeve tvrdnje nisu naučno moguće, on više ne može vještačiti“, poručuje Bulatović.

1412nikolabulatovic

9:17 U izjašnjenju Boljevića, dodaje Bulatović, nije bilo ni nauke, ni struke.

Očigledna je njegova namjera da, suprotno pravilima nauke i logike, pomogne i podupre optužni akt“, tvrdi branilac.

9:13 Bulatović tvrdi da su Boljevićevi nalazi mobilnih telefona „suprotni nauci i nepotpuni“.

On nije pregledao stvari koje vještači. Postavlja se logično pitanje: kako je moguće da se bilo koja stvar napuni preko maksimuma od 100 odsto? Nijedna stvar, pa ni baterija, ne može se napuniti preko 100 odsto. Ako imamo bačvu u koju staje 100 litara vode, u nju ne može stati 105 ili 110 litara. To je možda manje važno. Mnogo je važnije zašto Boljević to radi i zašto se tako izjašnjava. Kako može neko ko iznosi ovakve trvdnje da bude objektivan i nepristrasan?“, pita Bulatović.

9:10 Advokat Nikola Bulatović, međutim, traži izuzeće Boljevića.

Postoje brojne okolnosti i činjenice koje izazivaju sumnju u njegovu pristrasnost i objektivnost, odnosno pristrasnost u korist optužnog akta i tužilaštva“, istakao je Bulatović.

9:08 Čitaće se nalaz i mišljenje vještaka Predraga Boljevića od 3. marta ove godine.

9:05 Sutkinja Mugoša je konstatovala prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Branki Milić, jednoj od optuženih za pokušaj terorizma, sudiće se u odsustvu, saopštila je juče sutkinja Suzana Mugoša.

Mugoša je kazala da je tužilaštvo 10. decembra podnijelo predlog da se Milić sudi u odsustvu, budući da nije dostupna istražnim organima.

Podsjećamo, Milić se od 23. novembra, nakon što joj je određen pritvor, krije u Ambasadi Srbije, a Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo ambasadora Srbije Zorana Bingulca na razgovor i zatražilo pristup i ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije Ambasade.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić (sudi joj se u odsustvu) i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Portal Analitika