Društvo

Zagađivačima kazne do 40.000 eura

Pravno i fizičko lice koje je pričinilo štetu u životnoj sredini ili izazove neposrednu opasnost po prirodu, dužno je nadoknaditi troškove nastale zagađivanjem životne sredine kao posledicu svojih aktivnosti, predviđeno je predlogom Zakona o industrijskim emisijama, koji je juče utvrdila Vlada, piše Dan.
Zagađivačima kazne do 40.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Uvođenjem načela „zagađivač plaća“, firme čija postrojenja zagade životnu sredinu snosiće troškove za ugrožavanje i rizik po životnu sredinu i troškove uklanjanja štete nanijete životnoj sredini, odnosno vraćanja lokacije u zadovoljavajuće stanje.

Prema predloženim odredbama, novčanom kaznom od 5.000 do 40.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice, ako, između ostalog, počne s radom postrojenje bez dozvole, ako jednom godišnje ne bude dostavljalo rezultate mjerenja, ako organu uprave ne dostavlja podatke o rezultatima monitoringa emisija u zemljište, vazduh, vode, more i ostale segmente životne sredine u skladu sa dozvolom i dr.

Član šest predloga zakona predviđa da postrojenja mogu otpočeti obavljanje aktivnosti samo na osnovu integrisane dozvole.

To do danas nije bio slučaj, te su najveći zagađivači u Crnoj Gori Termoelektrana Pljevlja, Kombinat aluminijuma Podgorica i nikšićka Željezara, radili bez posledica jer nijesu imali integrisanu dozvolu za rad.

Dozvolom će biti propisane mjere zaštite zemljišta, vazduha, vode i mora i izdavaće se na period do deset godina.

“Revizija dozvole obavezno se vrši svakih pet godina od njenog izdavanja”,  piše u predlogu zakona.

Dozvola, između ostalog, prestaje da važi kada nadležna inspekcija obavijesti organ uprave da operater ne preduzima naložene mjere.

“Postojeća srednja postrojenja za sagorijevanje koja u poslednih pet godina prosječno nijesu radila više od 500 sati godišnje, mogu prekoračiti propisane granične vrijednosti emisija. Broj radnih sati može se povećati na 1.000 u sledećim slučajevima: u slučaju prekida rada glavnog izvora energije; za proizvodnju toplote u slučajevima izuzetno hladnih vremenskih uslova”,  precizirano je u predloženom aktu.

Članom 37 definiše se da se u područjima u kojima su prekoračeni standardi kvaliteta vazduha mogu primijeniti strože granične vrijednosti emisija za pojedinačna srednja postrojenja za sagorijevanje pod uslovom da bi primjena takvih graničnih vrijednosti emisije efikasno doprinijela znatnom poboljšanju kvaliteta vazduha.

Član 59 zabranjuje primjenu proizvodnih procesa u kojima se koriste živa ili živina jedinjenja. Od ove zabrane izuzetaje oprema koja je potrebna za zaštitu nacionalne bezbjednosti, uključujući oružje, municiju i vojni materijal predviđen za vojne namjene, opremu dizajniranu za slanje u svemir…

Portal Analitika