Kultura

Arheolozi priželjkuju tragove rimskog kastela

Nova arheološka istraživanja starorimskog objekta u bjelopoljskom naselju Bistrica, za koji se pretpostavljalo da je u pitanju seoska vila, pokazala su da je riječ o mnogo kompleksnijem građevinskom kompleksu koji se prostire na više od 5.000 metara kvadratnih.
Arheolozi priželjkuju tragove rimskog kastela
Portal AnalitikaIzvor

- Mogla bi to biti ili izuzetno luksuzna vila ili, kao što priželjkujemo, starorimski kastel - kazao je za Pobjedu arheolog Polimskog muzeja Predrag Lutovac, komentarišući ovogodišnju kampanju arheoloških istraživanja na tom lokalitetu.

SLIJEDEĆI TRAG

Kako kaže Lutovac, prvi znaci da su arheolozi na tragu nečemu što prevazilazi sva njihova očekivanja pojavili su se kada je sa sjeverne strane objekta, koji je po tlocrtu odgovarao tipskoj predstavi o seoskoj vili, otkriven zid koji se širio ka istoku i zapadu. Slijedeći ostatke tog zida, arheolozi su otkrili jedan složen kompleks čiju će funkciju i konačnu formu definisati u narednim kampanjama.

- Između ostalog, otkrili smo jedno kupatilo velikih dimenzija sa tragovima složenog sistema grijanja i svim za prostorije takve namjene karakterističnim pratećim prostorijama i elementima. Pronađeno je i dosta keramike, srebrnog i bronzanog novca. Jasno je definisana sjeverna i južna strana tog objekta. Istočna i južna znatno su devastirane jer je na tom mjestu decenijama oranica – ističe Lutovac.

BAZNA STANICA

Ove godine, arheolozi su u Bistrici radili 30 dana. Arheolozi su, ističe Lutovac, ove godine, na podsticaj predsjednka opštine Bijelo Polje Petra Smolovića, dobili zadatak da preciziraju cijeli zahvat tog dragocjenog izvangradskog kompleksa, koji na prostoru Crne Gore predstavlja rijedak primjer urbanog kompleksa iz rimskog perioda.

- Ove godine, na zahtjev vlasnika zemljišta na kom se taj lokalitet nalazi, imamo obavezu da tlo vratimo u prethodno stanje i zemljom zasipamo arhitektonske elemente koje smo pronalazili. Nadam se da će angažovanjem lokalne uprave taj problem biti prevaziđen i zemljište otkupljeno, na zadovoljstvo i struke i vlasnika imanja na kom istražujemo. Tako će, kada arheolozi završe svoj posao, nastupiti konzervatori. Kada prosces bude zaokružen, kompleksna zgrada iz rimskog doba u Bistrici biće turistički punkt i atraktivna početna stanica na turi istraživanja Đalovića klisure, prepoznate kao dragocjen turistički i razvojni potencijal cijelog ovog područja - kazao je Lutovac.

Portal Analitika