Podgorica

Spomenik Titu biće otkriven 19. decembra

Spomenik Josipu Brozu Titu biće otkriven 19. decembra, na Dan oslobođenja Podgorice, u parku pored Mosta Blaža Jovanovića na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. 
Spomenik Titu biće otkriven 19. decembra
Portal AnalitikaIzvor

Kako je za Pobjedu kazao glavni gradski arhitekta Filip Aleksić, u skladu sa odlukom gradske skupštine, obavljena je restauracija granitnog postamenta i samog spomenika, a juče su počeli i pripremni radovi, odnosno uređenje mjesta na kojem će on biti postavljen. Aleksić je najavio da će priprema biti završena za nekoliko dana.

- Trudili smo se da na novu lokaciju prenesemo spomenik onakav kakav je nekad bio u kasarni u Maslinama. Biće izliven stepenik visine 15 centimetara, tj. temelj na kojem će biti postavljen postament. Restauriran je originalni granitni postament iz kasarne u Maslinama, koji je težak oko dvije tone, visok 80 centimetara. Restaurirana je i statua Tita, visoka oko dva metra. Bio je u gotovo savršenom stanju, sa vrlo malim oštećenjima. Krajnja tačka visine spomenika, sa visinom postamenta i stepenika, biće na oko tri metra. Biće urađena i adekvatna rasvjeta koja će iz partera osvjetljavati spomenik – objasnio je Aleksić.

Glavni gradski arhitekta kazao je da uređenje ambijenta neće biti većih razmjera, jer je planirano da na tom mjestu bude formiran park.

- Rizlom će biti nasute dvije prilazne staze, kao i prostor oko samog spomenika, koji u budućnosti može biti popločan. Međutim, to će se raditi kasnije, nakon detaljnije analize. Planirano je uređenje cijelog parka i zato se sada minimalno ulaže – pojasnio je Aleksić.

Napominjući da će spomenik Titu biti udaljen desetak metara od glavnog gradskog bulevara, Aleksić naglašava da je to prikladno mjesto zbog istorijskog značaja Josipa Broza.

- Osim toga, i sama pozicija u dijelu grada na desnoj obali Morače, koji se razvijao poslije Drugog svjetskog rata, ima dodatnu simboličku vrijednost – zaključio je Aleksić.

Portal Analitika