Politika

Đukanoviću uručeno najveće državno odlikovanje Paragvaja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Paragvaju se susreo sa predsjednikom Mario Abdo Benitezom, koji mu je uručio najveće nacionalno odlikovanje-Orden nacionalne časti na ogrlici, a gradonačelnik Asusiona Mario Fereiro uručio mu je ključeve glavnog grada i povelju počasnog gosta njihove prijestonice, predloživši i pobratimstvo s Podgoricom.
Đukanoviću uručeno najveće državno odlikovanje Paragvaja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Abdo Benitez je uručio Đukanoviću Orden koji nosi ime maršala Francisko Lopez Solana, oca paragvajske nacije.

Njih dvojica razgovarali su o crnogorskim doseljenicima, koji su u Paragvaj počeli dolaziti još početkom 19. vijeka, a danas ima preko dvije hiljade njihovih potomaka, od kojih su mnogi uspješni u biznisu, politici i diplomatiji.

1212paragvajdjukanovic3

“I pojedini članovi delegacije paragvajskog predsjednika imaju crnogorske korijene”, naglašava se u saopštenju.

Zahvalivši narodu i vođstvu Paragvaja za prijem Crnogoraca tokom dva vijeka, Đukanović je istakao da Crna Gora i Paragvaj imaju slična iskustva iz slobodarske prošlosti, kao i kad je u pitanju strateška vizija za budućnost.

1212paragvajdjukanovic4

“Obostrano je konstatovano da je crnogorska zajednica važan most buduće saradnje”, ističu u kabinetu predsjednika.

Đukanović kolegu iz Paragvaja pozvao da posjeti našu zemlju, što je on prihvatio sa zadovoljstvom.

1212paragvajdjukanovic2

“Dva predsjednika su prisustvovala i potpisivanju Memoranduma o saradnji diplomatskih akademija, kao i Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša”, dodaje se u saopštenju.

Paralelno, prva dama Paragvaja priredila je sadržajan program za prvu damu Crne Gore i one su zajedno posjetile čuveni “Grad Žena”-autentični paragvajski projekat.

1212paragvajdjukanovic5

Abdo Benitez sa suprugom priredio je ručak u svojoj rezidenciji za Mila i Lidiju Đukanović.

1212paragvajdjukanovic6
Portal Analitika