Politika

Lideri DF-a pozvali opoziciju da im pomogne da sruše vladu

Lideri Demokratskog fronta (DF) pozvali su s večerašnjeg protesta ispred Skupštine opozicione kolege da im se pridruže u, kako su kazali, vaninstitucionalnoj smjeni Vlade premijera Duška Markovića. Poslanik tog političkog saveza, Predrag Bulatović, rekao je da je cilj okupljanja rušenje vlade i organizovanje fer i slobodnih izbora. Na protestu nije bilo lidera Demokratske narodne partije (DNP) i Pokreta za promjene (PzP), Milana Kneževića i Nebojše Medojevića, jer još nisu dobili rješenja Ustavnog suda o obustavljanju izvršenja kazne zatvora. Medojević je još uvijek u ZIKS-u, a Knežević nije izašao iz Skupštine da ne bi rizikovao hapšenje. Skupu je, prema procjeni reportera našeg portala, prisustvovalo nekoliko stotina građana. 
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, poručio je večeras da je taj politički savez u borbi protiv režima „spreman da ide do kraja“.

DF može mnogo. Kolege iz Ujedinjene Crna Gore i Socijalističke narodne partije, koji su večeras ovdje, mogu da nam pomognu. Mogu i predstavnici NVO. Ali očekivali smo prisustvo i ostatka opozicije. Nećemo se ljutiti na njih večeras. Poslaćemo im poziv. Očekujemo da se zajedno izborimo za slobodu. Ovo je velika šansa za sve nas da se okupimo. Da dođemo ovdje – došla bi Crna Gora. Moramo da se obavežemo jedni drugima da nećemo odustati. Čekamo opozicione kolege bez obzira na teške riječi koje smo razmjenjivali. Imamo za cilj obaranje Vlade Duška Markovića. To možemo pritiskom s ulice, vaninstitucionalnim metodama. Za to nam je potrebna veća snaga“, istakao je on i dodao da je cilj DF-a, osim obaranja vlade, formiranje nove vlasti i organizovanje fer izbora.

„Mi ćemo kandidovati tu temu u razgovorima sa opozicijom, a oni neka kandiduju neku drugu“, poručio je Mandić.

1212andrijamandic

Lider Nove je rekao da su slučajevi Medojevića i Kneževića pokazali da je sva priča o nezavisnim institucijama netačna.

„Ne postoje slobodne sudije i profesionalno tužilaštvo, već samo sluge spremne da urade ono što se od njih traži. Ono što narede (Milo) Đukanović, Marković i (Zoran) Pažin se bespogovorno sprovodi“, smatra on.

Predrag Bulatović je takođe pozvao osatak opozicije da se dogovore o budućem djelovanju.

„Zajedno s vama ćemo vaninstitucionalno ispostaviti jedan zahtjev: da vlada podnese ostavku. To je jedini cilj našeg okupljanja – da srušimo ovu vladu demokratskim sredstvima i organizujemo slobodne izbore“, naveo je on.

Bulatović je saopštio i da je Mandiću danas stigao poziv da se javi u Specijalno policijsko odjeljenje i da svjedoći o „škaljarcima“ i „kavčanima“.

1212predragbulatovic

Potpredsjednik PzP-a, Branko Radulović, rekao je da je „posljednji atak“ na Medojevića i Kneževića „ogolio našu stvarnost“.

„Ovo se nije moglo desiti bez amina Markovića i Đukanovića“, smatra on.

1212brankoradulovic

Okupljenima se obratio i predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić, koji je poručio da neće biti skidanja žutih prsluka dok ne padne vlada.

1212jankovucinic

Na večerašnjem protestu bio je i lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović. Okupljeni građani su, po završetku obraćanja lidera DF-a, krenuli zajedno s njima u protestnu šetnju. Skup je završen bez incidenata.

1212dfprotest2
Portal Analitika