Društvo

Inspekcija će ispitati gradnju

 Inspekcija će izaći na teren i ispitati gradnju krstionice na vodi na Miholjskoj prevlaci poznatijoj kao Ostrvo cvijeća, koja se nalazi u tivatskom zalivu, u zoni Javnog preduzeća Morsko dobro.
Inspekcija će ispitati gradnju
Nova PobjedaIzvor

Pobjedi je to rečeno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma odakle su naveli da ćemo moći da dobijemo više informacija o ovom slučaju čim inspekcija okonča svoj dio posla.

GRADNJA

Iz Morskog dobra u ponedjeljak su saopštili Portalu Anteni M da su kontrolori redovnim obilaskom zapazili sporni objekat, te su odmah uputili dopis resoru Pavla Radulovića iz razloga što im nikakvi radovi nijesu prijavljeni. Napravili su službenu zabilješku i zatražili odgovor da li se gradnja izvodi u skladu sa zakonom, odnosno da li za objekat postoji građevinska dozvola.

Sumnjaju da se sve odvija mimo pravila jer, kako piše ovaj portal, u blizini nijesu zapazili nikakvu tablu o detaljima izgradnje, koja je svojstvena legalnim objektima. Kontrolori su konstatovali na zapadnom dijelu ostrva radove, odnosno sanaciju postojeće ponte i gradnju krstionice, te i da se gradi druga ponta veličine 15x5.

Pobjeda je pitanja poslala i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali do zaključenja ovog broja nijesmo dobili odgovore. Srpska pravoslavna crkva decenijama gradi i doziđuje vjerske objekte u našoj zemlji, uglavnom bez dozvole, ali zbog nelegalne gradnje nije snosila posljedice. Institucije su ove godine ostale bez odgovora na dva slučaja brutalnog nasrtaja na crnogorsku kulturnu baštinu – gradnju spomen kapele ruskoj carskoj porodici Romanov u porti Manastira Dajbabe u Podgorici i nelegalno zaziđivanje nelegalno postavljenog limenog objekta na Rumiji, nazvanog Crkva Svete trojice.

NA ČEKANJU

U slučaju gradnje u Manastiru Dajbabe, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma na kraju su nas uputili na podgoričke lokalne vlasti, navodeći da je taj objekat u njihovoj nadležnosti. Iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Pobjedi je u avgustu saopšteno da je postupak po zahtjevu Srpske pravoslavne crkve da legalizuje ilegalni objekat u Dajbabama u fazi obrade.

U međuvremenu SPC je dovršila posao i sada, iako je Uprava za kulturna dobra nakon tekstova objavljenih u Pobjedi tražila da se radilište pečatira, čekaju dozvolu.

Kao i u slučaju Dajbaba, inspekcije i ostali nadležni resori, pošto je Pobjeda objavila tekst o nelegalnim poslovima SPC na Rumiji, „dopisivali“ su se što je u čijoj nadležnosti, a crkva je za to vrijeme završila zaziđivanje „limenke“. Povodom gradnje na Rumiji oglasio se i predsjednik Vlade, koji je poručio da će limeni objekat biti uklonjen, jer je nezakonito postavljen.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma još ne saopštavaju kakva je odluka donijeta pošto je inspekcija ustanovila da su radovi na Rumiji nezakoniti. Poglavar Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović je 28. oktobra napisao otvoreno pismo Dušku Markoviću u kojem je, pored ostalog, naveo da bi rušenje objekta bilo ravno zločinu.

Gradnjom na Rumiji, od kada je 2005. godine na ovu planinu helikopterom postavljen limeni objekat, narušen je Kult Svetog Vladimira, koji je za nematerijalno kulturno dobro proglašen 4. jula 2014. godine

Portal Analitika