Politika

CG posvećena očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti

Crna Gora je u potpunosti posvećena očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i sprječavanju širenja lakog i malokalibarskog naoružanja, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.
CG posvećena očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti
Portal AnalitikaIzvor

On je danas u Parizu učestvovao na sastanku na visokom nivou u okviru francusko-njemačke inicijative sa suzbijanje ilegalne trgovine malim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu (SALW).

Kako je saopšteno iz Ministasrtva, domaćini sastanka, na kojem su razmatreni rezultati ostvareni u toj oblasti kao i dinamika sprovođenja "Mape puta" usvojene na londonskom Samitu zemalja Zapadnog Balkana, bili su šefovi diplomatija Francuske i Njemačke, Žan-Iv Le Drijan i Heiko Mas.

„Darmanović je kazao da je Crna Gora, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima i ciljevima, u potpunosti posvećena očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i spriječavanju širenja lakog i malokalibarskog naoružanja“, kaže se u saopštenju.

On je istakao da je razvijen efektivan nacionalni okvir, u skladu sa standardima Evropske unije i relevantnim strateškim dokumentima, sa ciljem da se obezbijedi potpuna usklađenost sa međunarodnim obavezama, naročito restriktivnim mjerama usvojenim od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i EU.

"Sve naše dosadašnje aktivnosti potvrda su spremnosti Crne Gore da aktivno doprinosi regionalnim i međunarodnim naporima u ovom domenu", kazao je Darmanović.

On je podsjetio da je prvi sastanak u ovom radnom okviru organizovan upravo u Crnoj Gori, uz podršku ministarstava unutrašnjih i vanjskih poslova.

Darmanović je ocijenio da nekontrolisana dostupnost i nedozvoljena trgovina ovim oružjem predstavljaju ozbiljnu prijetnju globalnom miru i sigurnosti, kao i procesima pomirenja u konfliktim područjima i zajedničkim naporima međunarodne zajednice u postizanju trajnog mira i održivog razvoja.

"Zato ulaganje u efikasniju politiku upravljanja malim i lakim naoružanjem istovremeno predstavlja ulaganje u prevenciju sukoba i suzbijanje terorizma, organizovanog kriminala ali i zaštite ljudskih prava i sloboda", kazao je Darmanović.

On je podsjetio i na brojne projekte koje je Crna Gora realizovala u saradnji sa međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, u cilju eliminisanja postojećih viškova naoružanja i municije na svojoj teritoriji.

Darmanović je poručio da su nadležne institucije Crne Gore spremne da, u saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima, daju svoj doprinos odlučnom i zajedničkom odgovoru na sve izazove u ovoj oblasti.

Portal Analitika