Podgorica

Dom zdravlja PG upozorava na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava

Dom zdravlja Podgorica i ove godine, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, preporučuje građanima da izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava, jer usljed nepažnje i nestručnog rukovanja može doći do ozbiljnog povređivanja.
Dom zdravlja PG upozorava na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava
Portal AnalitikaIzvor

Statistika ukazuje da se zbog nepažnje ili neiskustva u rukovanju pirotehnikom najčešće povrjedjuju djeca predškolskog uzrasta i adolescenti.

Petarde i druga pirotehnika mogu da izazovu ozbiljne povrede. Kod najvećeg broja povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti i šake ruku, a značajno su zastupljene i opekotine lica, zatim povrede očiju, usta i nosa, kao i oštećenje sluha. 

Povrede su od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama.

Česte su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju.

Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida.

Ova statistika je najbolje upozorenje i još jedna potvrda da ne postoji bezopasna pirotehnika! 

Zato još jednom apelujemo na sve, posebno na roditelje da ne kupuju djeci i  ne dozvoljavaju im korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, već  da ih upozore na moguće posljedice nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava. Jedino na taj način mogu spriječiti povređivanje sopstvene i druge djece.

Portal Analitika