Društvo

Nuhodžić u Marakešu: U slučaju priliva migranata dočekaćemo ih spremni

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je na konferenciji Ujedinjenih nacija o migracijama koja se održava u Maroku da je Crna Gora kao odgovorna država preuzela sve mjere za eventualni prihvat migranata i izbjeglica u slučaju njihovog priliva i to u skladu sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.
Nuhodžić u Marakešu: U slučaju priliva migranata dočekaćemo ih spremni
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao i da se Crna Gora zalaže za dalje jačanje regionalne saradnje kako bismo zajedno očuvali bezbjednost naših država i granica.

„Vlada Crne Gore radi na svim poljima, kako bi bolje regulisala migracijske procese, naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju države. Kao odgovorna država preuzela je sve mjere za eventualni prihvat migranata i izbjeglica u slučaju njihovog priliva, a u skladu sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti“ – rekao je Nuhodžić.

Na skupu, koji je otvorio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, šefovi država i vlada, kao i predstavnici na visokom nivou, iz više od 150 država, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, dali su podršku Globalnom kompaktu za sigurne, uređene i zakonite migracije, kojim se uspostavlja okvir za upravljanje migracijskim tokovima, kroz saradnju sa evropskim i međunarodnim partnerima u nadzoru granice na integrisan i koordiniran način.

Generalni sekretar Gutereš je saopštio da učešće na konferenciji pokazuje važnost koju međunarodna zajednica pridaje iznalaženju rješenja za bolje upravljanje migracijama, koja su zasnovana na načelima državne suverenosti, podijeljene odgovornosti, nediskriminacije i ljudskih prava.

U delegaciji Vlade Crne Goru koju je predvodio Nuhodžić, bili su državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Zoran Janković i šefica Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama, ambasadorka Milica Pejanović Đurišić.

 

Portal Analitika