Društvo

U Briselu otvoreno poglavlje 27: Veliki uspjeh za Crnu Goru

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene.
U Briselu otvoreno poglavlje 27: Veliki uspjeh za Crnu Goru
S.G.
S.G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Zajednički je ocijenjeno da je otvaranje ovog poglavlja još jedan uspjeh za Crnu Goru i priznanje crnogorskim institucijama za intenzivan rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa propisima EU i izgradnji potrebnih administrativnih kapaciteta.

Šef crnogorske delegacije, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, u obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije, istakao da Crna Gora danas ima  otvorena  32 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena zahvaljujući intenzivnom radu.

briselotvaranjepoglavlja272

„To je dokaz naše kontinuirane i snažne posvećenosti procesu evropske integracije. Vjerujem da ćemo otvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja u mjesecima pred nama, još jednom potvrditi lidersku poziciju Crne Gore ali i dati novi zamah integracionom procesu, ne samo naše zemlje već i država regiona, te potvrditi kredibilitet evropske perspektive Zapadnog Balkana“, kazao je Darmanović.

Ocijenio je otvaranje poglavlja 27 vrlo značajnim i iz razloga što je Crna Gora i Ustavom 2007. godine definisana kao ekološka država, posvećena zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti.

Ministar Darmanović je danas u Briselu ponovio da proces evropske integracije nema alternativu.

„To je jedini okvir koji garantuje stabilnost u regionu a na taj način u Evropi. Zato smo sigurni da su prisustvo EU u regionu i kontinuitet politike proširenja, od fundamentalnog značaja za stabilnost, dalji ekonomski razvoj i konkurentnost evropskog kontinenta na globalnom nivou“, kazao je on.

otvaranjepoglavlja273Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je ocijenio da se današnja odluka o otvaranju poglavlja 27 može smatrati skoro pa istorijskom.

On je podsjetio da je Crna Gora ispunila jedino početno mjerilo u ovoj oblasti već u julu 2016. godine usvajanjem Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, zajedno sa Akcionim planom za period 2016- 2020.

Radulović je naglasio da je država posvećena zaštiti životne sredine. Podsjetio je da je Vlada Crne Gore, s ciljem stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, krajem novembra donijela odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fond).

„Svjesni smo da je pred nama još dosta posla. Međutim, proces pregovaranja se ne tretira kao takmičenje, već kroz strateški pristup i odgovoran odnos prema građanima Crne Gore, u cilju poboljšanja njihovog životnog standarda. Vjerujemo da stabilna dinamika i napredak Crne Gore na putu prema EU predstavljaju i podsticaj za druge u regionu da nastave putem integracije. Štaviše, dinamika procesa koji se ogleda u otvaranju ovog poglavlja još jedna je potvrda da se politika proširenja nastavlja i živi“, poručio je Radulović.

otvaranjepoglavlja274Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je ocijenio da je "otvaranje pregovora u poglavlju 27 još jedan značajan korak naprijed na evropskom putu Crne Gore". Pozdravio je i napredak u oblasti vladavine prava te kazao da u fokusu, i u narednom periodu, treba da budu aktivnosti iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24. Komesar Han je danas u Briselu ponovio da će Evropska komisija, kako na ekspertskom tako i finansijskom planu, nastaviti da podržava integraciju Crne Gore u EU.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka vanjskih poslova Austrije Karin Knajsl je kazala da je današnja Međuvladina konferencija, na kojoj je otvoreno i poglavlje 27, još jedna potvrda napretka i posvećenosti Crne Gore ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Podsjetila je da je među prioritetima austrijskog predsjedavanja Savjetom EU upravo politika proširenja koja, kako je istakla, "predstavlja najbolji mehanizam za očuvanje demokratije i stabilnosti u regionu, što je u interesu kako zemalja Zapadnog Balkana tako i Evrope."

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je u izjavi nakon Međuvladine konferencije istakao da je   otvaranje poglavlja 27 za nas izuzetno značajno iz najmanje dva razloga.

"Prvi je što je to pretposljednje poglavlje i ostaje nam da otvorimo još samo jedno– Konkurencija i nadamo se da će to biti učinjeno pod rumunskim predsjedavanjem iduće godine. Drugo, otvaranje poglavlja 27 je simbolički važno za Crnu Goru, jer je u našem Ustavu Crna Gora, pored ostalih atributa, definisana i kao ekološka država. Zaštita životne sredine je nešto što se u našem Ustavu proklamuje kao vrijednost. Osim toga, u današnjem svijetu pitanje zaštite životne sredine je postalo pitanje opstanka planete, ne samo nacionalnih društava i ovo je pitanje veoma vrednovano unutar EU.Mislim da je to za nas veliki uspjeh, time još jednom pokazujemo da ostajemo vrlo čvrsto zemlja koja je predvodnik procesa EU integracija u regionu i vjerujemo da ćemo taj proces uspješno nastaviti u vremenu koje dolazi", rekao je Darmanović.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je nakon Međuvladine konferencije ocijenio da je, nakon stupanja Crne Gore u NATO, "ovo jedno od najozbiljnijih dostignuća administracije, makar u ovom mandatu"

"Cijenim da je ovo jedan ozbiljan uspjeh ne samo administracije već kompletne crnogorske javnosti i svih onih koji su učestvovali u ovom ozbiljnom poslu. Čeka nas ogroman posao na ispunjavanju svih zahtjeva i obaveza koje imamo otvaranjem poglavlja 27", poručio je ministar Radulović.

"Ono što je jako važno je da sada vrlo jasan put. Dakle, do sada smo imali ozbiljan proces pregovora dok otvorimo pogalvlje, a sada imamo  vrlo jasne smjernice. Ja računam da ćemo uz i tehničku i finansijsku pomoć i uz našu volju i snagu, vrlo brzo uspjeti da zatvorimo samo poglavlje".

Portal Analitika